Fűszeres illatú pókhálósgombák

A pókhálósgombák Cortinarius rendkívül nagy fajszámú nemzetségét több alnemzetségre osztották fel. Ezek közül az egyik legérdekesebb a Phlegmacium, amibe fantasztikus színű és általában nagy méretű termőtesteket növesztő fajok tartoznak. Az alnemzetség fajainak közös tulajdonsága, hogy a kalapjuk nyálkás, de a tönkjük száraz. A lemezeik változatos színűek: sárgák, olívzöldesek, lilásak vagy rozsdabarnásak. A tönkjük bunkós, gyakran peremesen gumós. Több fajnál a gumó peremén és a tönk csúcsán is lehet vélum "pókháló". Jó tudni, hogy a sárga húsú fajok közt lehetnek mérgezők is. Vannak köztük ehetők, de hazánkban nem túl gyakori gombák, ritkaságuk miatt kímélendők, és kezdők számára az azonosításuk nehéz. Ellenben nagyon szépek és hálás fotótémák. Ami a képeken nem látszik, hogy némelyiknek az illata különleges. Bár vannak kimondottan erősen szagosak (büdösek) is. Azonban a mai cikkben három kellemes illatú termőtestet növesztő fajt mutatok be. 

A pompás pókhálósgomba Cortinarius elegantissimus kalapja 6-12, néha 15 cm átmérőjű. Kezdetben krómsárga, később a közepe vörösesbarnás lesz. A lemezei fiatalon citromsárgák, éretten rozsdabarnásak. A tönkje peremesen gumós. A véluma dús, zöldessárgás színű. Fehéres húsa szárított kaporszagú. Bükkösökben terem ősszel.
Az ánizsszagú pókhálósgomba Cortinarius odorifer kalapja 4-10 cm széles. Változatos színű, rézvöröses, rózsásnarancs stb. Lemezei citrom- krómsárgák, majd rozsdás-olívszínűek. Tönkje peremesen gumós. Véluma halványsárgás, idősen sötétebb színű. Citrom- vagy krómsárgás húsának erős ánizsillata van. Fenyvesekben, főleg luc alatt terem ősszel.
A majoránnaszagú pókhálósgomba Cortinarius percomis kalapja 3-6 cm, esetleg 8 cm átmérőjű. Króm- citrom- vagy okkersárgás színű. A lemezei kezdetben citromsárgásak, majd olív-sárgásbarnák. A tönkjének nincs gumója. Sárga húsának erős majoránnaillata van. Leginkább luc alatt terem fenyő- vagy vegyeserdőben ősszel.

Megjegyzés: A gombák fotóinak eredeti helyét megtekintheted a magyar nevükre kattintva. Az első képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése