A pénteki előadásom témája: Kétkörösköz karakterfajai

Kedden délelőtt meglepetés fogadott az egyik lakcímemen, ami pont a telken található, a tavaly először termőre fordult lilatönkű pereszke tenyésztest idei első termőteste.
A képmozaik bal felső sarkában egy tipikus őszi pillanatot láthatsz megörökítve, lilatönkű pereszke gyűjtését a reptéri mezőn. Itt találkoztam először a gombával 1998 szeptemberében. A kellemes meglepetés és a sokszor megtapasztalt élmény együtt megihletett, hogy érdemes előadnom a gombászterepem karakterfajait bemutató előadásomat. Kétkörösköznek sajátos fungiája van, ami a tájra jellemző. A képmozaik többi faja is tipikus gombánk: lila susulyka, májgomba, deres tapló, szekszárdi csiperke. A füves puszták és ligetes erdőfoltok változatos élőhelyeket kínálnak a kedvenceinknek. Sajnos a klímaváltozás jelentős hatással van mindenre, a táj a szemem láttára változik át erdős pusztából száraz sztyeppévé. A fákkal együtt eltűnnek a fákkal társuló gombáink is, amik még jelenleg meglepően sokan vannak, illetve a fás vegetációhoz kötődő korhadékbontók, így egyik igen fontos karakterfajunk, a csoportos csiperke, ami éppen alkalmazkodik az élőhelyei zsugorodásához és az ember alkotta fás élőhelyekre, a természetközeli kertekbe igyekszik áttelepülni. Az őzlábgalóca már meglépte a váltást, a városi zöldterületek gyakori gombájává lett. Békéscsaba belvárosában is megtalálható.
A gombák egy része képes alkalmazkodni az ember okozta változásokhoz, más részük viszont nem, így eltűnésük elkerülhetetlen. A gombák fontos részei az ökoszisztémának, és ehető termőtesteik kiegészítő táplálékaink. De a gomba még ennél is több, mezőgazdasági, ipari, gyógyászati felhasználása sokfelé ágazó, akárcsak a micélium. Tényleg átszövi életünket. 
A Kétkörösköz karakterfajai az egyik legjobb előadásom, amit érdemes meghallgatnod. A chat szobát 17:55-kor nyitom ki.
Ha támogatni szeretnéd a munkámat, a jobb felső sarokban megteheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése