Januári naptár

2020 első hónapja kezdődött el, régi nevein Boldogasszony hava, Télhó, Förgeteg hava. Ahogyan nézem a hosszútávú előrejelzést, mérsékelten fagyos, időnként ködpárnás, száraz hónap lesz idén. Pedig a csapadékra, leginkább hótakaróra igen nagy szükség lenne! Bármennyire tűnik furának a saras felszínt látva, de a mélyben vízhiány van továbbra is. Több mint száz mm hiányzik még mindig. Ha nem pótlódik, bele se akarok gondolni, hogy milyen tavaszunk lesz. Reménykedjünk pozitív fordulatban.
Január, ha száraz-fagyos, nem igazán kedvez a gombásznak. Természetesen túrázni, szabadidőt a nyílt ég alatt tölteni ilyenkor is lehet, sőt szinte kötelező. Ne kuckózz be, menj terepre! Főleg a napsütéses órákat használd ki, mert létező jelenség a téli depresszió, ami fényhiányra alakul ki. Én sem ülök folyton a gép előtt. Mindennap lesétálom az öt kilométert és túrázni is fogok. Január 18-án van a 18. Téli Körös Teljesítménytúrák. A 10 kilométeres távra regisztráltam magamat. Lehet csatlakozni.
Egy héttel korábban, január 11-én lesz délután négy órától a Békés Megyei Könyvtár egyik termében az ausztrál utazásomról élménybeszámolóm. Ez egy érdekes, de szükséges kitérő volt az életemben.
Hamarosan írok tavaszváró gombaismereti tesztet. A tél a feltöltődés ideje. Ki kell bírni a hideg időszakot és felkészülni a vegetációs szezonra. A tudást ilyenkor lehet nyugodt körülmények között átismételni. Átnézni a tavalyi emlékeket. Terveket szövögetni.
2019 legfőbb tapasztalata számomra, hogy bármennyire kaotikus az időjárás, mindig akad egy-két jobb hónap, amikor lubickolni lehet az élményekben. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése