Október

2017 tizedik hónapja kezdődött el, régi nevein Mindszent hava, Őszhó, Magvető hava. A hónap neve eredetileg nyolcat jelent, mert a rómaiaknál márciussal kezdődött az év. A tavasz kezdő hónaphoz hasonlít, mert ekkor indul be igazán az ősz. A szeptember sokszor meglepően nyárias. Ebben az esetben nem igazán teremnek az őszi gombák. Idén nem az volt. A levegő annyira lehűlt, hogy a késői laskagomba, lilatönkű pereszke és a téli fülőke is megjelent néhány helyen. Ezek késő őszi fajok. Általában később kezdenek el teremni.
A forró augusztus után mellbevágó volt az októbert idéző szeptember. Szerencsére a hűvös idő esővel érkezett és a kiadós csapadék beindította a gombákat. Most már csak az nem szed gombát, aki nem akar és abszolúte hidegen hagyják a természet különcei. A gombavizsgáló forgalma jelentősen megnőtt, hihetetlen mennyiségű gombát hoznak még a kicsi és csendes gyulai piacra is. El se merem képzelni, hogy a budapesti vásárcsarnokokban mekkora lehet a forgalom. A csendes hónapok után nagy a pörgés. Jól indul a 10. hónap. Azonban a remek folytatáshoz elengedhetetlen, hogy ne hűljön tovább az idő és jöjjön valamennyi csapadék. Nem kell sok, csendes eső lenne a legjobb.
A gombaszezon csúcsidőszakában több gombász program lesz, amikre érdemes elmenni. Itt Békés megyében 21-én a szarvasi Anna-ligetben lesz az évek óta megtartott gombaismereti séta. 26-án lesz a gombaklub a Békés Megyei Könyvtár Lipták termében. További eseményekről a Viharsarki gombászok facebook csoportjában lehet információkat találni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése