Ugrás a fő tartalomra

Október

2017 tizedik hónapja kezdődött el, régi nevein Mindszent hava, Őszhó, Magvető hava. A hónap neve eredetileg nyolcat jelent, mert a rómaiaknál márciussal kezdődött az év. A tavasz kezdő hónaphoz hasonlít, mert ekkor indul be igazán az ősz. A szeptember sokszor meglepően nyárias. Ebben az esetben nem igazán teremnek az őszi gombák. Idén nem az volt. A levegő annyira lehűlt, hogy a késői laskagomba, lilatönkű pereszke és a téli fülőke is megjelent néhány helyen. Ezek késő őszi fajok. Általában később kezdenek el teremni.
A forró augusztus után mellbevágó volt az októbert idéző szeptember. Szerencsére a hűvös idő esővel érkezett és a kiadós csapadék beindította a gombákat. Most már csak az nem szed gombát, aki nem akar és abszolúte hidegen hagyják a természet különcei. A gombavizsgáló forgalma jelentősen megnőtt, hihetetlen mennyiségű gombát hoznak még a kicsi és csendes gyulai piacra is. El se merem képzelni, hogy a budapesti vásárcsarnokokban mekkora lehet a forgalom. A csendes hónapok után nagy a pörgés. Jól indul a 10. hónap. Azonban a remek folytatáshoz elengedhetetlen, hogy ne hűljön tovább az idő és jöjjön valamennyi csapadék. Nem kell sok, csendes eső lenne a legjobb.
A gombaszezon csúcsidőszakában több gombász program lesz, amikre érdemes elmenni. Itt Békés megyében 21-én a szarvasi Anna-ligetben lesz az évek óta megtartott gombaismereti séta. 26-án lesz a gombaklub a Békés Megyei Könyvtár Lipták termében. További eseményekről a Viharsarki gombászok facebook csoportjában lehet információkat találni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…