Helyzetjelentés

A szárazság ellenére kitartóan teremnek a gombák. Még mindig a gyökérkapcsolt gombák vannak többen, a korhadékbontók táptalajai túlságosan szárazak, nem tudnak teremni. Persze a szívós, jó étvágyú faölő terepen van, gyűrűs tuskógombából és rokonaiból bőségesen szedhetsz. Ne feledd, hogy ezeknek a jellegzetes gombáknak csak a kalapja ehető és alapos hőhatást igényelnek. Én nem gyűjtöm, amíg van helyette más jó, ehető gomba. És van. Júniustól terem a nyárfa-érdestinóru és újabb termőhulláma van a déli tőkegombának, aminek szintén a kalapját fogyasztjuk. A nyárfa-érdestinórunak viszont kalapja és tönkje egyaránt elkészíthető ételnek. Kedvenceim. Finomak.
A bejegyzéshez mellékelt képen hegyvidéki erdeifenyő ligetből származó gombák vannak. Az erdeifenyő és rokonai, a többi Pinus faj nagyon jó fapartnerei a gombáknak. Ősszel sokféle gyökérkapcsolt faj található alattuk.
Ilyen például az ízletes rizike, amiből sok van a papírládában. A linkelt cikkben olvashatsz a többiről is, kivéve a piros kalapos érdestinóruról, ami a rezgőnyárral társuló vörös érdestinóru.
Most úgy néz ki, hogy 23-án lesz eső helyben és hegyvidéken is. Felfrissülnek a gombák és 28-29. hétvégén eredményesebben gombászhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése