Természetkárosító a Földön minden ember (én is)

Most sikerült alaposan felkúrni az agyamat. Látod a képet? A kilátást? Ez annak köszönhető, hogy a Béli-hegységben található császárgalócás Amanita caesarea élőhelyünkön fakitermelés zajlik és alaposan megbontották a melegkedvelő tölgyest, amit a szeptemberi vihar is megtépett. Talán pont az irtás miatt tudott belekapni a szél a fákba?
Mint tudjuk, 2013 ősze óta védett gomba hazánkban a császárgalóca, ami egyébként a klímaváltozás nyertese és kedvező időjárás esetén bődületes mennyiségben növeszti gyönyörű és ízletes termőtesteit, amiért az olasz ínyencek szinte megőrülnek. Ezért Romániában és hazánkban is kereskedelmi céllal gyűjtik. Természetesen hazánkban már kevésbé, vagy fű alatt, vagy a rendeletre fittyet hányva. Ellenben Romániában gyerekcipőben jár a természetvédelem, és a gombákra vonatkozó szabályozásról nincs tudomásom. Látva a fakitermelés kaotikus szervezését, erősen kétlem, hogy érdekelnék a gombák a "szegény" fakitermelő vállalkozókat, akik vagyonosodásukat a fákra alapozzák. Pedig az erdő kényes természeti érték és csak egy bizonyos szintig lehet rájárni és dönteni a fákat. Rossz látni, hogy vegetációs szezonban is zajlik a fakitermelés! Mindig hallani a fűrészek hangját. A friss irtáson áthaladva érződött a fák vérének/nedvének szaga.
A kitermelt fákból bőven jut a haza piacra is. Amikor drága volt a gáz, és divat lett kandallót és kályhát építtetni, kapós fűtőanyag lett a fa. Pedig ez igen csak barbár szokás és ideje lenne meghaladni, hogy a kőkor óta kényes és puhány testünket élőlények holttesteinek elégetésével tartjuk melegen a hideg évszakban! A fa él és sokkal értékesebb mint bármelyikünk! Mert ő képes a csodára, a szerves anyag előállítására. Mi nem. Mi csak esztelen fogyasztók vagyunk, és még arra sem vagyunk képesek a 21. században, hogy ésszerűen gazdálkodjunk az erdővel, többek közt a császárgalóca otthonával.

Aztán a hazai szabályozás annyira farok, hogy egy egyéni vállalkozót szopatott meg a hatóság, mert volt képe tavaly 700 db császárgalóca termőtestet áthozni Romániából. Ezek csak a gomba "gyümölcsei". Az élőlény ott maradt a helyén, de meghal, amint levágják róla az erdőt. Persze kormányközeli baromnak szabad volt Natura 2000-es erdőt letermelni hazánkban... Eh. Elbaszott az egész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése