Ugrás a fő tartalomra

Gombát vallatok 8.

A sárga enyvescsészegomba Guepiniopsis buccina a szerdai túra során került a szemem elé egy csodálatos patakvölgyben. Az apróságot az élénk színe miatt vettem észre. Lecsíptem pár darab termőtestet és papírzsepire rakva szemléltem, hogy mi lehet? Ismerős volt az állaga, a kinézete. Kapart a memóriám, hogy miért olyan ismerős? Hazahoztam, megvallattam. Amikor megláttam a kavargó hifáit, ismerősnek véltem a látványt. Szerencsémre pár napja vizsgáltam a Vigyázó-hegységben gyűjtött narancsvörös kocsonyásgombát Guepinia helvelloides, amiről még nem raktam ki a vallatós bejegyzést.
A sárga apróságnak valamelyik fura állagú bazídiumos gombának kell lennie, ismertem fel. Ezután célirányosan keresgéltem a furcsaságok között és hamar a szemem elé került a gombámra nagyon hasonlító jószágot megörökítő fotó. Megnéztem a faj nevét, és onnan kerestem tovább mikroszkopikus képeket. És azonosítva is lett. Viszonylag gyorsan sikerült nevet találni neki, de nem minden gomba ilyen egyszerű eset! Oh, lesznek itt fejvakargatós, napokon át tartó, kudarcba fulladó vallatások is. Vannak olyan közeli fajok a bazídiumosok között, amiket csak a génjeik árulnak el. Szabad szemes és mikroszkopikus tulajdonságaikban is mint ha egymás tükörképei lennének. Ott megáll a középszinten tartózkodó gombász tudománya, és átadja a terepet a filogenetika mestereinek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…