Augusztus

2017 nyolcadik hónapja kezdődött el, régi nevein Kisasszony hava, Nyárutó, Új kenyér hava. Idén igazán kitesz magáért mint Nyárutó, mert első hetén igen magasra szökik a hőmérséklet, szaharai forróság tölti ki a Kárpát-medencét. Megdőlhet a helyi meleg rekord, ami 41,7 Celsius fok. Annyi a szerencsénk, hogy alacsony nedvességtartalmú a levegő, így nem lesz annyira elviselhetetlen a hőség. Persze ettől még kimerítő és gyötrő lesz, de túlélhető.
Sajnos az idei év még mindig nagyon száraz, a Nap felperzselte a kígyósi pusztát, amiről a madarak zöme elvándorolt. Őszies színek uralják a tájat, ami lehangoló. Ezért csináltam üde zöld hátterű naptárlapot, amire az Alföld vargányáját raktam. Mindkét kép saját fotó. A háttérben lévőt a tavalyi mályvádi túrán lőttem. A nyárfa-érdestinórut pár napja, 27-én Pósteleken fotóztam le. A szárazság ellenére a kevés záporeső itt-ott előcsalta a gombákat. Ha nem jönne a forróság, akkor lehetett volna egy szerény termőhulláma a kedvenceinknek. Ebből semmi sem lesz. A légköri aszály és a forróság minden gombát sokkol. Talán a magasabb hegyekben jobb a helyzet. Augusztus 18-23. között lesz az erdélyi László Kálmán Gombászegyesület tábora a Keleti-Kárpátok déli részén, amire azonban már minden hely elkelt. Erre a rendezvényre mindig érdemes hónapokkal korábban jelentkezni.

Júliushoz kapcsolódik még, hogy a hónap utolsó hétvégéjén sikeresen lezajlott a IX. Zempléni Gombafesztivál, aminek keretében a helyszínre érkezett kb. 100 gombász több mint 300 fajt gyűjtött össze, amiből 230-at sikerült helyben meghatározni. Talán az év legfajgazdagabb gombász eseménye volt.
Az őszben reménykedek. Ha időben megjönnek az esők, már októberben sok gomba kint lesz. Egy szakembernek mindig rossz, ha nem foglalkozhat élete értelmével, mert valami komoly akadály állja útját. Ami jelen esetben a szárazság.

Azonban a nehézség ellenére lesznek helyben és az országban is gombász programok. Az utóbbiakról ITT tudsz tájékozódni.
Augusztus 3-án gombásznapot tartok gyerekeknek a Körös Klub Természetvédő Egyesületnél. 
12-én a hőhullám után felmegyünk a hegyek közé.
19-én összegyűlünk Pósteleken grillezni. 
26-án pedig Mályvád 25, amikor körbejárjuk az egykori nagy erdőnket. Persze rutinosabb túrázók mehetnek a nagy távra is.
Aztán reménykedve várjuk szeptembert, hogy végre essen és nőjenek a gombák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése