Ugrás a fő tartalomra

Gyógyító erdő


"Egy film az erdőkről. Egy film rólad. Életünk tele van hullámvölgyekkel. Nem számít, hogy ki vagy, hol élsz. Mindig jönnek pillanatok, amikor a szíved összetörik, megég, vagy fáj. Amikor szembe kell nézni a kudarccal, elutasítással, veszteséggel. Hogyan emeled fel magadat, amikor lent vagy? Hogyan gyógyítod magadat, amikor fáj? Először, hagyd megérteni az elmét. Évezredeken keresztül a testünk és az elménk fejlődött a természet ölén. Van egy részed, ami még mindig otthon érzi magát a természetben. Valójában tudományosan bizonyított, hogy elménk másként működik a természetben. A természethez csatlakozva elképesztő változások indulnak meg a fejedben, idegeid ellazulnak, lecsillapodnak. Csökken a stressz, megszűnik a rosszkedv. Tested veszi a természet jeleit, amitől jobban működik az immunrendszered és gyorsabban gyógyulsz. Hamarabb felépülsz műtétből, betegségből. Fehérvérsejtjeid könnyebben felismerik a rákos sejteket, amiket elpusztítanak. Jobban alszol, csökken a vérnyomásod.
Mozgalmas életünkben leginkább agyunk logikával, döntéshozatallal, információ feldolgozással foglalkozó részeit használjuk. Egy vágyakkal teli világban, ahol nem tud pihenni az elménk. A zaj a fejünkben kontroll nélkül rombol, és csak az aggasztó jeleknél eszmélünk fel. A depresszió több mint 350 millió embert érint világszerte. A stressz népbetegség. Krónikus betegség a szorongás és a dühkezelési problémák. Ezek elől sokan alkoholba, drogokba menekülnek. Néhányan, akik megengedhetik maguknak, gyógyszereket és drága terápiákat vesznek igénybe. Azonban ezek is csak ideig-óráig segítenek. Inkább fordítsunk egy kis időt a problémák gyökerének feltárására. 

Tegyél fel magadnak egy egyszerű kérdést: mi a forrása az egészségemnek? Ha az elméd nyugodt és befogadó, akkor tudni fogod. A természet. Újból kapcsolódj a természethez és az elméd újraindul. 
Egy film az erdőkről. Egy film rólad. 
Nem lehet elmenekülni az élet hullámvölgyei elől. Azonban mindig megtalálhatod a nyugalmat a természetben, a vigaszt és a tisztánlátást a fák társaságában.
A gyógyulás útja benned van. Amikor megtanultad hordozni az erdőt magadban.
Mindig otthon vagy. A gyógyulásod megkezdődött.
Az erdőtől neked."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…