Az év fája 2017-ben

A vadalma Malus sylvestris 2017-ben az év fája. 2012 óta szólok a nyertes fa fajról, mert a gombák a fák holt anyagának legfőbb lebontói, és sok fa társul a kedvenceinkkel. A vadalma pont nem egy fontos fa gombász szempontból, parazitája az almafa-rozsdástapló Inonotus hispidus ehetetlen. Talán az ízletes kucsmagomba Morchella esculenta társul az almákkal, például az amerikai gombászok kedvenc időtöltése májusban idős almáskertekben keresgélni a finom gombát. Nem kizárt, hogy vadcseresznyével Prunus avium elegyes erdőben, amiben ott van a vadalma is szálanként, rátalálunk a kucsmagombára. Ehhez még pluszba meszes-semleges talaj szükséges, valamint egy csapadékos és hideg tél. A tavaly áprilisi fotómon látható vadalma alatt keresgéltem a kucsmagombát, csak nem találtam.
Ezt a kedves kis fát leginkább a tavaszi virágzásakor lehet észrevenni, mert nyáron beolvad a többi erdőalkotó nagyobb fa közé. Aztán ősszel a termése hullásakor figyelhetsz fel rá ismét, amikor észreveszed az apró (fanyar) almácskáit a földön. Egyetlen biztosnak mondott különbség van a kivadult nemes almák Malus domestica és a vadalma között, hogy az utóbbi levelének színe-fonáka is szöszmentes, vagyis sima. Tehát virágzás után érdemes a kibomlott leveleket megsimogatni.
Pont szerény megjelenése miatt kevésbé veszünk tudomást róla, pedig a nemes almák egyik őse, ma is fontos alanya; és gyümölcse vadállatok csemegéje, de mi is el tudjuk készíteni ízletesen. Nyersen tényleg túl fanyar és kemény. Az Erdőkóstoló blogon találsz bőven recepteket. Plusz jó téteménye, hogy tavasszal a méhek egyik nektáradója. 

Idén kiemelten fogom figyelni egyedeit. A Viharsarokban egészen megritkult, helyette kivadult nemes almák vannak. Egyik feladatom, hogy ősszel több egyed alól gyűjtsek érett terméseket, amiknek magjaiból majd a génbankban csemetéket nevelnek. Ez az én hozzájárulásom az év fája programhoz.

2012 zselnicemeggy
2013 házi berkenye
2014 mezei juhar
2015 kocsányos tölgy
2016 mezei szil

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése