Ugrás a fő tartalomra

Mandala

A/3-as kartonon kezdtem el megrajzolni a gomba-mandalámat. Egyelőre a nagy kör van kész, ami az Agaricales rend 25 családjának 148 nemzetségét tartalmazza. Ennyit kell tudni a felsőfokú gombász tanfolyamon, aminek anyagában van még jó pár rend, de a legnagyobb a kalaposgombáké. Ez a hihetetlenül nagy rend számos fontos fajt tartalmaz és jó pár különlegességet is. Szakellenőrként 51 nemzetségét kell ismernem. Kiemelten fontos az Amanitaceae család névadó nemzetségének az ismerete, Amanita, vagyis galóca. Mostanában bőven terem a gyilkos galóca A. phalloides, ami egy szabályos, tetszetős küllemű kalaposgomba, viszont halálosan mérgező! Azonban bőven akadnak jó, ehető, közkedvelt gombák a rend családjaiban: nagy őzlábgomba Macrolepiota procera, kétspórás csiperke Agaricus bisporus, lila pereszke Lepista nuda, az akácpereszke Floccularia rickenii, ami jóval ritkább, a fenyő-pereszke Tricholoma myomyeces, a késői laskagomba Pleurotus ostreatus, mezei szegfűgomba Marasmius oreades. Amit kevesen tudnak, hogy néhány pöfeteg, így az óriás Calvatia gigantea, a bimbós Lycoperdon perlatum, a szürke Bovista plumbea szintén "kalaposgomba". Bár a tintagombák a Psathyrellaceae családban vannak, de a legjobb tintagomba maradt az Agaricaceae családban, a gyapjas Coprinus comatus. A fajok alapján már látható, hogy miért olyan fontos az Agaricales rend. Egyébként van még egy aduásza a rendnek, a Cortinariaceae család névadó nemzetsége, a Cortinarius, vagyis a pókhálósgombák. Több mint kétezer faja van világszerte és még mindig találnak újabbakat! Ezek közül a szakellenőrnek a legfontosabb a mérges pókhálósgomba C. orellanus ismerete és elkülönítése.  Egyébként a pókhálósgombákat nem szokás fogyasztásra javasolni, hiába vannak ártalmatlan ehetők is köztük. Bár egyikük egészen jó és viszonylag könnyen felismerhető, csak hazánkban a kevés élőhelye miatt ritka, így kímélendő. Ez a gyűrűs ráncosgomba C. caperatus.
A rend fajai, amik nem zárt termőtestűek, egy kivételével lemezesek. A kivétel a májgomba Fistulina hepatica, ami egyetlen faja a családjának Fistulinaceae. Erre nem gondoltam, hogy találok egy tapló formájú gombát a kalaposok közt. A zárt termőtestűek kevésbé meglepőek, mindkét törzsben (Basidiomycota, Ascomycota) nagyon sok családban találhatók ilyen termőtestet növesztő gombák. Ez egy jó megoldás a tartós spóraterjesztésre.
A héten az Agaricales rendben bolyongok, aztán megyek tovább.
A rajzolással még közelebb kerülök a jól ismert gombákhoz és a családokat böngészve érdekes fajokra csodálkozok rá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…