Helyzetjelentés

Telefonon beszéltem a helyi szakellenőrrel, és elmondta, hogy átnézett Erdélybe. Messzire kellett mennie, mert az alsó részek átáztak ugyan, de még üresek. Ezért felment Biharfüredig, megkerülte a hegyeket és a völgyekben gombászott. Hozott 10-15 kg vargányát Boletus edulis és 2-3 kg rókagombát Cantharellus cibarius. A helyi gombász ismerőse szerint jövő hét végére indulnak be a gombák a lenti részeken. Akkor mi is átnézünk Erdélybe, mert a sárga rókagomba gyűjtése még hiányzik a gombász bakancslistámról.
Magyarországra tekintve a dél-nyugati rész a nyerő. Ha megnézed a csapadéktérképeket, akkor a harminc naposon láthatod, hogy Somogy és Zala megye bőven kapott csapadékot. Természetesen ezekben a megyékben most hatalmas a jövés-menés, és rendkívül nagy a forgalom az erdeikben. Erre is fel kell készülnöd, ha ott akarsz gombászni. A gombakínálatuk jó, a melegkedvelő fajok jól teremnek, mivel a talaj még nem hűlt át. Ezért egyes helyeken megdöbbentő tömegben jött elő a császárgalóca Amanita caesarea. Sajnos ez a tömeges jelenlét nem jellemző a fajra, így ha belefutsz, kíméld, csak kis mennyiséget gyűjts belőle, amennyit biztosan megeszel.
Vargányából olyan sok termett és tán még terem is, hogy a Zalai Hírlapban hír lett belőle. Az alacsony árnak egyik oka lehetett, hogy az egyik felvásárló beszüntette tevékenységét, és a szedőkön maradt a sok gomba. Egyébként a meleg időjárás kedvez a gombalegyeknek- és szúnyogoknak is, így a gombák egy része garantáltan kukacos. Sajnos. Persze a nyüves részeket ki lehet vágni.
Az ország más részein, különösen északon, Miskolc környékén sokkal rosszabb a helyzet, mert alig volt ott eső. Legyünk optimisták, előbb-utóbb az őszi esőzések mindegyik tájegységünket elérik és alaposan eláztatják. Mindenhol lesz gomba. Csak optimistán. Harmincöt évem alatt még nem éltem meg gombamentes őszt.

Kiegészítés: 09.12. A gombász fórumban egyik gombásztársunk fotót rakott ki a dél-nyugaton talált gyilkos galócákról Amanita phalloides. Legyetek körültekintőek. Ne szedjétek fel a fehér lemezes, fehér galléros és fehér bocskoros gombákat!
A természetben gyűjtött gombáidat, ha nem vagy rutinos és képzett gombász, mindig mutasd meg szakembernek! A gyilkos galóca, és még néhány amatoxin tartalmú gomba halálosan mérgező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése