Helyzetjelentés

A hétvégi havazással elkezdődött a téli szezon. A hideg időszakban kevés ehető gomba terem. Ezek közül az egyik a téli fülőke Flammulina velutipes, aminek behavazott termőtesteit ma kora délután fotóztam le a Földváry utcában. A másik a késői laskagomba Pleurotus ostreatus. Van még egy gomba, ami bírja a hideget, a júdásfüle Auricularia auricula-judae. Ez az egyik legszórakoztatóbb gomba, mert termőtestei valóban hasonlítanak a fülre. Porcosak és lágyak egyszerre. Levese különleges csemege. Gyógyhatású. Kínában a rokonát A. polytricha nagy mennyiségben termesztik.
Egyéb gombák fagyott termőtesteit ne szedjük fel, mert fehérjéik roncsolódtak, ételmérgezést kaphatunk tőlük. A téli fülőke, késői laska és júdásfüle viharvert termőtesteit szintén hagyjuk a helyükön, csak az épeket gyűjtsük. Minden ehető gomba túlérett, idős termőtestétől gyomorrontásunk lehet. Erre figyeljünk oda.
A téli erdőben a fákon sokféle évelő taplóval találkozhatunk. Ezek közül az egyik kedvencem a pecsétviaszgomba Ganoderma lucidum rokona, az óriás lakkostapló G. resinaceum. A fakeménységű, évelő termőtestű taplóknak nincs étkezési értéke, azonban fontos elemei az erdőknek. Karbantartóknak tekinthetők, eltakarítják a halott fákat, hogy az erdő megújulhasson.
A hideg ellenére érdemes túrázni. A természet nem alszik, csak lelassult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése