Apróságok barátsága

A ráncos békagomba Lichenomphalia umbellifera a zuzmóvá válás elejénél tart. A zöld alga Coccomyxa nemzetség valamelyik faja és a gomba szabadon él egymás közelében, nem alkotnak szabad szemmel egynek tűnő élőlényt. Természetesen a gomba érintkezik a zöld algával, de nem hatol be az apró növénykébe.
A ráncos békagomba a fotója alapján korhadékbontónak tűnik, de a képen láthatók a picike zöld alga csomók. amikkel kapcsolatban van, tehát gyökérkapcsolt gomba. Itt a gyökér erős túlzásnak hathat, hiszen az algáknak nincs gyökere, nagyon egyszerű felépítésű növények.
A ráncos békagomba növényi partnerei a valódi zöldmoszatok közé tartoznak. Érdemes feleleveníteni iskolai emlékeinket. Hiszen a növényeknek köszönhetjük, hogy élünk. Ha ők nem töltik fel oxigénnel a légkört, mi sem jövünk létre.
A gombáknak pedig az a feladata, hogy a növények által létrehozott temérdek szerves anyagot lebontsák.
A legszebb pedig az, amikor egy gomba és egy növény összefog és együtt él. Ezt teszi a picurka ráncos békagomba is. Sajnos hazánkban ritka faj, kevés a számára kedvező savanyú talajú, mohapárnás, tőzegmohás, hangás élőhely.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése