A boldogság kék gombái 6.

A kék rókagomba Polyozellus multiplex hasonlít a sötét trombitagombára Craterellus cornucopioides, de a hasonlóság látszólagos, még rokoni kapcsolat sincs köztük. Érdekes rokonsága van a csodás gombának, egy családba Thelephoraceae tartozik például a tölcséres szemölcsösgombával Thelephora caryophyllea.
A különleges rokonságán és fantasztikus színén túl van még egy jó tulajdonsága, a gyógyhatása. Polyozellin nevű vegyületet tartalmaz, amiből esetleg egyszer Alzheimer-kór elleni gyógyszer készülhet. A gomba hatóanyaga a gyomorrákra is hatással van, gátolja fejlődését. Étkezési és gyógyászati céllal egyaránt gyűjtik Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában. Sajnos Európában nem él.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

1 megjegyzés:

  1. Ez szerintem trombitagomba, 3-5 évente seregesen terem, máskor teljesen hiányzik, vagy ritka. Itt Erdélyben Kolozsvár körül és a Székelyföldön is láttam, nyersen vagy szárítva fűszergombának, illetve savanyúságnak szoktuk használni főleg (vegyes és lombhullató erdőben is terem emlékeim szerint, kedvenc helyei vannak).

    Gratula a bloghoz, további jó gombászást,
    Balázs

    VálaszTörlés