Egy jó Candida

A kaukázusi kefirgomba egyik alkotója a Kluyveromyces marxianus élesztő. Több neve van, nevezik Candida kefyrnek is. Ez egy hasznos élesztőgomba, amit a biotechnológia felhasznál különféle vegyületek előállítására. Például laktáz enzimet készít, ami a tejcukrot, a laktózt bontja le egyszerűbb cukrokra.
Az enzimet mi magunk is termeljük kiskorunkban, de felnőttként leáll a termelése. Ekkor jelentkezik a tejallergia, amikor a tejcukor emésztetlenül halad át a vékonybélen, és a vastagbélbe érve az ott élő baktériumok vállalják el a lebontását, ami túlzott gáztermelődéssel és hasmenéssel jár együtt.
A "tejélesztő" ártalmatlan. Nagyon ritkán, végzetesen legyengült embereknél okozhat másodlagos jelentőségű megbetegedést.

Kiegészítés: A boltban kapható kefirekből nem lehet kefirgomba tenyészetet készíteni, hiába élőflórás a legtöbb termék, mert az élesztőgombás csomókat kiszűrik. A kefirben csak a tejsavbaktériumok, például Lactobacillusok maradnak. Ha bolti kefirrel oltunk be otthon tejet, akkor aludttejünk lesz. Ha házi kefirre vágyunk, akkor az interneten mindig lehet találni eladó tenyészetet. Bár ezeket inkább elajándékozni szokták. Ha jól tartjuk a kefirgombát, akkor nagyon hamar kinövi a hűtőt, a konyhát, kis túlzással a lakást is.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése