Láthatatlan ártalom

Az Aspergillus flavus szállta meg a földimogyoró szemeket. Jól láthatók a zöldes telepei. Az általa károsított magvakat: gabonák, dió, földimogyoró meg kell semmisíteni, nem kerülhetnek be az élelmiszerláncba. Az Aspergillus flavus az A. fumigatushoz hasonlóan anyagcseréje során aflatoxint is termel, ami az egyik legerősebb mikotoxin. Természetesen nem egyszeri alkalommal fejti ki a hatását, sokszor kell enni az általa megszállt magvakból, az azokból készült élelmiszerekből, mire betegséget okoz. Az egyik legkomolyabb betegség, aminek kiváltó oka lehet, a májtumor. Az A. flavus és A. fumigatus elsősorban korhadékbontó, de szervátültetéses betegekben a legyengített immunrendszerük miatt rendkívül súlyos mikózist, vagyis gombás megbetegedést okozhatnak. Elsősorban a tüdőt támadják, és az általuk okozott tüdőgyulladás halállal végződhet.
2004-ben a fűszerpaprika botrányt a melegebb éghajlatú országokból behozott és a határon nem ellenőrzött paprika őrlemény okozta, ami talán pont Aspergillus flavussal lehetett szennyezett.
Jó tudni, hogy a mikotoxinok csak huzamosabb és nagyobb dózisú fogyasztásuk esetén okoznak betegségeket. Természetesen jobb szűrni ezeket, és határérték alatt tartani a mennyiségüket élelmiszereinkben, de nem ezek felelősek a romló egészségünkért. Csak egy újabb szöget vernek a koporsónkba.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése