Jelentéktelen szépség

A gyenge áltintagomba Parasola plicatilis kicsi és szürke gomba, de egy jó fotós meglátta benne is a szépséget. A fotósnak szemfülesnek kellett lennie, mert az áltintagombák termőteste nagyon gyorsan kifejlődik, majd lebomlik. A tintagombákkal ellentétben a termőtestük nem folyósodik el, hanem összeaszalódik. Ezért áltintagombák. Nagyon gyakori korhadékbontó gombácskák.
A gyenge áltintagombával réteken, parkokban, erdőszéleken, famaradványokon, sokféle helyen találkozhatunk. A kalapátmérője 1-3cm, tehát közel kell hajolni hozzá, ha valóban látni akarjuk egyedi vonásait. Érdekes tulajdonsága, hogy a kiterült kalapokon a ritkán álló lemezek távol kerülnek a tönktől és a feketésbarna spórapor kiszóródása után szinte áttetszővé válnak.
A kicsiny termőtestek fél nap alatt betöltik a szerepüket, és a spóraszórással segítik a faj terjedését és ivaros szaporodását.
Az áltintagombák ehetetlenek, étkezési értékük nincs, azonban korhadékbontóként segítik a szerves anyagok körforgását. Tehát hasznosak.

Megjegyzés: A képet itt találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése