Autumn is coming


A Wetterzentrale GFS diagramja magabiztosan jelzi a kánikulát a hétre, a piros 30 éves átlag felett futó összetartó vonalak mind egyetértenek a hőséggel, ami viszont véget érni látszik jövő hét első felében. Könnyen lehet, hogy évszakváltó hidegfront érkezik, megfordul az áramlás és visszaesik a hőmérséklet. A legjobb lenne, ha kiadós csapadékkal érkezne, mert a nyári zivatarok szeszélyesen mozognak és eléggé kis kiterjedésűek. Például hajnalban reménykedve figyeltem a délről érkezőket, de elslisszoltak a város mellett és tán Póstelek sem kapott belőlük. Meglátjuk, hogy mi lesz. Azért milyen jól működnek az emberben is a pavlovi reflexek! Amint az ősz közeledtére gondoltam, egyből megcsapott a hajnalok korhadt-nedves illata, körbevett a hideg pára, és emlékek sora pörgött le. Tény, hogy az utóbbi tíz évet intenzív gombászattal töltöttem el, és a gombászat fő időszaka az ősz. Ha nem olyan kegyetlen az időjárás mint tavaly, amikor tartós szárazság volt. 

Ez egy két évvel korábbi, háztáji gombászat során összegyűjtött tudományos fajok, kb. ötven terítéke. Ha minden jól alakul, szeptember második felében ismét hasonlót láthatok. Pósteleken kb. 200 gombafajt figyeltem meg az évek során és ősszel sokuk terem.
2017 szeptember 28-án volt gombaklub bemutató gombái, amik zömmel a Béli-hegységből érkeztek, és még a nyári fajok uralták a válogatást. Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy elhúzódik a meleg időszak. Pl. tavaly egészen novemberig tartott.  
Ez egy kicsit hiányzik, 2017.09.10. a gyulai piacon bemutatott bihari gombák néhány helyből érkezett fajjal kiegészítve. Ezt szeretem csinálni, az ismertetést, de a vizsgálati résztől kitör a frász. Ugyan idén nem biztos, hogy lesz időm foglalkozni a gombaismerettel, de örülök, hogy régebben volt erre számtalanszor alkalmam. Szép időszak volt a nehézségek ellenére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése