Varázslatos szakkifejezések

Tizenkét napon át tartott a hőség riadó, 25-27 Celsius fok felett volt a napi középhőmérséklet. A városokban trópusi éjszakák voltak, mert a falak közé szorult a meleg és este az szállt ki az épületekből, amik nem tudtak lehűlni, hiszen nappal újra felhevültek. Itt a város külső részén legalább az éjszakák adtak egy kis enyheséget, de napfelkelte után gyorsan visszatért a forróság. Szörnyű látni, hogy több fa és cserje felső leveleit megperzselte a napsütés. Fás élőhelyeken is ujjnyi széles, mély repedések a talajban. Az aszály és az erős UV sugárzás meggyötörte a növényzetet, nemcsak mi szenvedtünk, emberek. Vajon, mi lehet a gombákkal? Mennyire károsodtak a forró talajban, mert a felső talajréteg itt-ott 30 Celsius fokig melegedett, és sehol se ment 25C alá. Ráadásnak a levegő páratartalma is alacsony volt, ami még inkább fokozta az aszály negatív hatásait. Pocsék időszakot zárt le a vasárnap este befutott hidegfront.
Ha az időjárás jelentésekben a következő szakkifejezéseket hallom, mindig fülig ér a mosolyom, mert esőt jelentenek: sekély ciklon, meleg nedves szállítószalag, magassági teknő és hidegcsepp, okklúziós front, illetve ha a front hullámot vett, ez utóbbi is jó jel.
Jelenleg egy hullámot vetetett hidegfront és meleg nedves szállítószalag együttes jelenléteként sekély ciklon alakult ki a térségünkben, melynek keskeny, ciklon karjai képesek itt-ott trópusi esőzést létrehozni. Lásd Budapest elöntését. A hidegfront lelassult a hullámvetés következtében így a ciklon meleg fronti része utolérte. Amikor a két front összefut, akkor jön létre a záródó (okklúziós) front, ami napokon át felhős-esős időt okoz. Egy ilyen front főnyeremény a gombászoknak. Persze ugyanilyen jó a mediterrán térségből feljövő sekély ciklon is, ami szintén sok esőt hoz. A magassági teknő és hidegcsepp azért örvendetes, mert mozgatják a légtömegeket, és felhőképződést indítanak be. A hab a tortán a meleg nedves szállítószalag, aminek nevében benne van, hogy nedves. Igen jelentős csapadékot képes okozni. Jelenleg a sekély ciklonunkra rátekeredett egy szállítószalag. A ciklon középpontja az ország keleti részén van és észak-keleten várható, hogy további csapadékot ad. Sajnos Békéscsabán csak felhős az ég, már nem esik. A kertben megnéztem a talajt, a felső 15-20 centi ázott át, alatta olyan száraz, hogy nem veszi fel a vizet. Beleöntöttem a gödörbe egy locsolónyi vizet és percekkel később sem szivárgott el. Nagyon sok esőre lenne szükségünk a talaj alapos átázásához. Ez az év szörnyű. Esőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése