Helyzetjelentés

A téli fülőke Flammulina velutipes a napokban indította el új termőhullámát. A városban ismert hat helye közül négyet tudtam megnézni, és mindegyiknél találtam. Ez itt a legszebb csoport. Tökéletes állapotú, fiatal, fajra jellemző megjelenésű termőtestek rejtőznek az avarban. Ami nem látszik, hogy famaradványon tenyészik. Ezen a fotómon jobban megfigyelhetők a jellegzetes tulajdonságai. A legfontosabb, hogy tönkje bársonyos felületű és lefelé egyre sötétebb színű. A kalap nedvesen nyálkás. A nyálkát nehéz leszedni, de nem is mindig kell. Van, aki nyálkásan szereti. Csak a kalap ehető, a tönk szívós, ehetetlen. A vidám színű kalapokból remek gombasaláta készíthető, vagy melegszendvicskrém, amiben nem zavaró a nyálkássága. Az enyhe időjárás még napokig kitart. Egész héten érdemes keresgélni a téli fülőkét fás élőhelyeken.
A késői laskagomba Pleurotus ostreatus városi csoportjáról nem tudtam friss képet készíteni, mert valaki megelőzött és leszedte az egészet. A hónap elején még fagyott, kicsi, alig négy centis termőtestek a tavaszias enyheségben megnőttek. Tippem szerint a kalapátmérőjük 10 cm körül lehetett. Ha van jó laskás helyed, meg kell nézned. Lehet, hogy kellemes meglepetésben lesz részed.
A két téli termőidejű gombánknak köszönhetően egész évben gombászhatunk, ha nincs kemény fagy.

Kiegészítés: A fura, meleg idő lehetővé teszi, hogy védettebb élőhelyeken késő őszi termőidejű gombákkal találkozzunk. Kéttűs fenyvesek közelében élő gombásztársak a napokban gyűjtöttek fenyő-pereszkét Tricholoma myomyces, vöröses nyálkásgombát Chroogomphus rutilus. Azonban legyünk körültekintőek! Csak a téli fülőke, késői laskagomba és a júdásfülgomba Auricularia auricula-judae képes ellenállni a fagyoknak, de ezek idősebb, romlásnak indult termőtesteit is jobb, ha az élőhelyükön hagyjuk. A téli gombászat lehetséges veszélye, hogy többször fagyott, romlott gombát vélsz ehetőnek, amitől aztán gyomorrontásod lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése