Az év fája 2014-ben

A mezei juharok Acer campestre lombja eltakarja a kocsányos tölgy Quercus robur koronáját, aminek csak a törzse és pár vastag ága látható. Csalóka a kép. Jó tudni, hogy a mezei juharnak másmilyen a kérge. Bár leveleik alapján sokkal könnyebb megkülönböztetni egymástól a két őshonos fafajunkat, amik gyakran egy élőhelyen találhatók. A kocsányos tölgy fontos erdőalkotó fánk, míg a mezei juhar lombos erdők elegyfája. Nincs önálló növénytársulása. Ettől még érdemes megbecsülni, mert jól tűri a szárazságot, így egyre fontosabb lesz. Sajnos sokáig gyomfaként üldözték, pedig magányosan álló egyedei alapján egy szép fa. Erre jó példa a csertői mezei juhar. Faanyaga a hazai juharok közt a legkeményebb. Nagyobb termetű, egyenes törzsű példányait felhasználja a faipar, de legtöbbször tűzifaként végzi.
Erdeinkben a mezei juhar mellett még három őshonos és egy invazív, amerikai juharfaj él: korai
A. platanoides, hegyi A. pseudoplatanus, tatárjuhar A. tataricum, és a betelepített zöld juhar A. negundo.

Az Acer nemzetségnek körülbelül 128 faja él világszerte. Kertészeti szempontból az egyik legkedveltebb a japán juhar A. palmatum, aminek több száz(!) fajtája van. A fotómon egy törpefának nevelt példánya látható. A kertben 5-6 méter magasra nő. Az idei év egyik legnépszerűbb képén is japán juhar van. Egyre gyakrabban ültetett díszfa hazánkban is.
Szép a magányos japán juhar, de még szebb a juharerdő ősszel Kanadában, ahol tíz őshonos faja van a nemzetségnek. A kanadaiak megbecsülik a juharokat. A nemzeti lobogójukon egy stilizált juharlevél látható.
Észak-amerikai faj a cukorjuhar A. saccharum. A közismert juharszirupot készítik a tavasszal lecsapolt nedvéből. Kb. negyven liter nedvből lesz egy liter szirup. Jó természetes cukorpótló. Bár a cukor is természetes, csak éppen tisztán fogyasztva, nagy mennyiségben káros. Hazai fajok közül a korai juhar nedvéből lehetne szirupot készíteni.
A mezei juhar egyik jó tulajdonsága, hogy ősszel a levelei aranysárgára színeződnek. Ekkor a legkönnyebb észrevenni a juharfákat. Az őszi színpompa megihlette a japánokat és külön szenvedéllyé vált a juharfákban való gyönyörködés.


Remélem, másként tekintesz a kicsi, görbe, "semmire se jó" mezei juharfára! Hiszen csodás rokonsága van, és ő maga is gyönyörű. Megérdemelten lesz az év fája 2014-ben.

Kiegészítés: A juharfáknak nincsenek gyökérkapcsolt, segítő gombáik. Nem társulnak a természet különceivel. Természetesen a korhadékbontó gombák szeretik a faanyagukat és talajra hullt lombjukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése