A gasztronómia ösvénye a kertbe vezet

Gyakran felbukkanok a piaci gombaellenőrünk standja előtt, hogy megnézzem a kínálatát és elbeszélgessek vele. Egyik alkalommal a frissen hozott nyári szarvasgombák Tuber aestivum kapcsán beszélgettünk, és kiderült, hogy a gombákat egyik ismerőse mogyoróültetvényén találta. Az ismerőse szarvasgombával „beoltott” mogyoró Corylus avellana csemetéket telepített néhány éve és mostanra „termőre” fordultak a bokrok. A városi gombászunk lement kutyába (kutya hiányában) és orra után menve rálelt a különleges gombagumókra.
Régebben olvastam a neten, hogy a francia szarvasgombát Tuber melanosporum termesztik. Mikorrhizált (szarvasgomba micéliumával beoltott gyökérzetű) tölgycsemetéket telepítenek. A módszer magyarországi megjelenése időszerű volt. Az viszont meglepett, hogy már látható, fogyasztható eredmények is vannak.
A szarvasgombás mogyoró telepítésével dupla lesz a haszon. Alapból a mogyoró az egyik legkiválóbb kerti gyümölcs a dió és a mandula mellett. A mogyoró magja rendkívül kellemes ízű. Finom íze miatt kedvelt édesipari alapanyag. Közismert édességek a mogyorókrém és a sokféle mogyorós csoki.

A mogyoró mag olaja gazdag telítetlen zsírsavakban, és kevés telített zsír is található benne. A zsírokban oldva E-vitamin van. Gazdag az ásványianyag-tartalma (vas, mész, foszfor stb.) miatt főleg gyermekeknek ajánlott a fogyasztása. A finom magok fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedést, erősíthetjük az idegeinket.
Levelei gyógyhatásúak. Ritkán a kérgét is gyűjtik. Fájából orvosi szén állítható elő.

Levélteája izzasztó, vizelethajtó, bélhurutot megszüntető hatású.
Nyári hasmenések kezelésére egyike a leghozzáférhetőbb drogjainknak, ezért használható állatgyógyászatban is. Ekcémás bőrbetegségekben teljes – vagy ülőfürdőket készítenek úgy, hogy a mogyoró levelek főzetét beletöltik a fürdővízbe.
Összefoglalva, a mogyoró nagyon hasznos. Ráadásnak őshonos növény hazánkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése