A gombagyűjtéssel és –fogyasztással kapcsolatos szabályok

Albert László, Locsmándi Csaba, Vasas Gizella: Ismerjük fel a gombákat!
részlet

1.Ne szedjen gombát az, aki a gyilkos galócát nem ismeri fel biztosan!

2. Az általunk gyűjtött, étkezésre szánt gombát mindig mutassuk meg gombaszakértőnek. Városokban hétköznapokon a piacokon, egyes nagyvárosokban munkaszüneti napokon is a kijelölt gombavizsgáló helyeken ellenőriztethetjük a talált gombákat.

3. A gombafajok étkezési értékének eldöntésében ne higgyünk a gombababonákban:
a. nem a mérgező gombától, hanem a romlott gombás ételtől feketedhet meg az ezüstkanál,
b. az ehető és mérgező gombák között is van olyan faj, mely húsának színe elvágva megváltozik. A halálosan mérgező gyilkos galóca húsának színe elvágva is fehér marad.
c. a hagyma és a petrezselyem színe a mérgező gombától nem változik meg,
d. nem mindig a feltűnő színű gombák a legmérgezőbbek,
e. nem minden kellemes illatú és ízű gomba ehető,
f. a háziállatoknál mérgezési tüneteket nem okozó gombafaj emberre mérgező is lehet,
g. a csiga- vagy rovarrágott gomba is tartalmazhat méreganyagot.

4. Gyűjtés során az ismeretlen gomba tönkjét ne vágjuk le késsel, a gombát tönkkel együtt emeljük ki a talajból. Így a tönkön található, a határozáshoz szükséges alaktani bélyegek megmaradnak.

5. Gombát kosárba vagy papírdobozba gyűjtsünk, sohasem műanyagzacskóba, mert befülled, ezáltal könnyen romlik és a termőtestek összetörhetnek, felismerhetetlenné válhatnak!

6. Ázott, fagyott, kukac- és csigarágott, penészes, elöregedett vagy romlott gombát étkezésre ne használjunk fel!

7. A frissen szedett vagy vásárolt gombát és a gombás ételt ne tároljuk egy napnál tovább még hűtőszekrényben sem. Hosszabb tárolásra fagyasztószekrényt használjunk vagy konzerváló szerrel (pl. só) tartósítsuk a gombát. Gombaszárításra jól szellőző, meleg helyet válasszunk, majd a megszárított gombát papírzacskóban vagy légmentesen lezárt műanyag tasakban tároljuk.

8. A gombák között több ritka, kipusztulófélben levő faj van, ezért csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjtsük! Az ismeretlen vagy általunk mérgezőnek tartott fajokat ne rugdossuk fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése