Alkalmazkodás

Az őszi és tavaszi aszály után a májusi esők nagy munkára ösztönzik a gombákat, amik érzik a kivételes lehetőséget és teljes erejükkel termőtesteket szőnek. A város fákkal teli helyein most válnak láthatóvá a település rejtőző lakosai. Tölgyek, gyertyánok, hársak, nyírek körött növekednek és érnek be a termőtestek, miközben szétszórják a spórákat, amikben egy-egy gombasejt van, leendő tenyésztestek csírája.
A gombák cirka 400 millió éve jelen vannak a szárazföldön. Ősi élőlények, amik számtalan klímaváltozást átvészeltek. Vajon érzékelik, hogy a mérsékelt övi erdő, egyik élőhelyük az ember hatására megsemmisül? 

Békéscsabán az ember által alakított térben a fafajok zöme természetes élőhelyeken megtalálható. Ezért nem meglepő, hogy alattuk erdei hangulatot teremt a sok gomba. Ezen az élőhelyi fotón két változékony tinóru rejtőzik, és nem azok, amik az első képen vannak. Most van a termőhulláma a változékonynak is, és sok van. Érdekes, hogy tavaly szintén pont ekkor termett. Húsz perc gondos főzés után ehető. Azonban a városi élőhely átka a szennyezettség. Amit az Árpád-soron érzékeltem, annak alapján itt sem szednék étkezési célra gombát. Kutya és emberi piszok, hányás és egyéb gusztustalanságok, valamint a szinte álló vizű Élővíz-csatorna tömény pocsolya bűze. Tehát a fotóm hazug idillt mutat. Sajnos a hegyvidéken a lakott települések környékén az igazi erdőkben is katasztrofális a helyzet, mindenhol az emberi civilizálatlanság jelei, például szemétkupac az erdő közepén, a szélén mindenhol ürítés nyomai, eldobált, szétmállott vécépapírral ékesen... Kell az erős gyomor a gombászathoz. Tévedés, hogy a világunknak vannak még érintetlen részei. Nincsenek. 
Szerencsére a gombák profi túlélők, és nem foglalkoznak velünk. Teszik a dolgukat. Oly mindegy nekik, hogy városi fasor vagy erdőfolt, ahol élnek. Számukra a fapartner vagy faanyag, avar a legfontosabb. Legyen mivel élni vagy legyen mit lebontani. Nem válogatósak. Az Árpád-soron élő tölgyek, gyertyánok és hársak mind több gombával társultak. Ugyan nincs fajgazdagság, jellemzően tucatnyi faj termőtesteivel lehet találkozni, de azokból viszont bőven akad. Még a hamis céklatinóru is megél a városban, ami a nap kellemes meglepetése volt. Azonban a gombák pozitív jelenléte ellenére nem szívesen ismételném meg a felmérő sétát a közeljövőben vagy bármikor. Az emberi igénytelenség gyomorforgató és lehangoló. Ahogy a tagadás is az. Javában zajlik az életünket totálisan átalakító vagy éppen megszüntető klímaváltozás, de a kormány nem hirdet klíma vészhelyzetet. Pedig a száraz tavasz figyelmeztető jel volt. Nagyon úgy néz ki, hogy forró nyarunk lesz, mivel nincs elég hűvös légtömeg a sark felett, hogy enyhítsen a dél felől érkező forróságon. Elképesztő hőhullám lehet. Tehát most használd ki a jó időt, akárcsak a gombák, és töltsd fel a készleteidet. Ez az egész reménytelenül elbaszott. De a gombák fantasztikusak. Mi, emberek pedig a természet egyik félresikerült projektje vagyunk. Van ilyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése