Ugrás a fő tartalomra

Március

2017 harmadik hónapja kezdődött el, régi nevein: Böjtmás hava, Tavaszelő, Kikelet hava. Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, és idén az időjárás igazán kitesz magáért, hirtelen berobbant a szeles-meleg tavaszi idő. Ennek később lehetnek negatív következményei a mezőgazdaságban, és a kora tavaszi gombáknak sem kedvező. Sürgősen esőre lesz szükség, hogy beindulhasson a szezon. Sajnos a szeles-meleg idő teljesen taccsra vághatja a kucsmagombákat, amik még nem bújtak elő, a termőtestek kicsik, az avar alatt rejtőzködve fejlődnek. Azért is lenne jó az eső, mert lelapítaná az avart, hamarább észrevehető válnának az első cseh kucsmagombák, amik általában itt dél-keleten a hónap közepére jönnek elő. Jó tanács, alaposan főzzétek meg és a narancsvörös foltosokat ne használjátok fel! Az utóbbiakat már egy baktérium csócsálja. Sajnos okozhat emésztési panaszokat. Minden kucsmagombára igaz, hogy jobb alaposabban megfőzni. A legjobbak, a Morchella nemzetség fajai később teremnek, áprilistól. Ezért róluk a következő alkalommal írok. Ráadásnak a kucsmagomba fesztivál is áprilisban lesz. Márciusban országos gombász eseményről nem tudok, de kisebb-nagyobb programok mindenfelé vannak. Ezekről ITT találsz információkat.
A Viharsarki gombászok szintén beindulnak, hamarosan megyünk az első hegyvidéki túrára 15-én vagy 25-én, az időjárástól és az autós gombásztársaktól függ. Telekocsis rendszerben történik az utazás, és ha nincs elég autó, akkor nincs túra.
Gombaklub 23-án lesz, lásd plakátot a következő bejegyzésben.
Háztáji gombatúrák biztosan lesznek márciusban, például a gombaklub előtt 22-én. Figyeld a facebook csoportot, ahol megbeszéljük az eseményeinket.


Jeles és világnapok, valamint népszokások márciusban (nem az összes):

8. Nemzetközi Nőnap. A mai napig aktuális, mert még közel sincs vége globálisan a nők egyenjogúsági küzdelmének.
12.: Gergely napja. A naphoz kapcsolódó legismertebb népszokás a gergelyjárás.
Gergely napjához időjárás- és termésjóslás is kapcsolódott. Ismert szólás van arra, ha ezen a napon esik a hó: “Megrázza még szakállát Gergely.” 
15.: Nemzeti Ünnep: Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepe; Magyar Sajtó napja. Ennek kapcsán jó lenne, ha a közmédia nem a kormány propaganda szócsöve lenne, és volna oknyomozó újságírás.
18., 19., 21.: Sándor-József-Benedek napja. A néphit úgy tartja, hogy ezek a napok vetnek véget a hosszú, hideg télnek és ekkor veszi kezdetét a termékeny tavasz: “Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget.” “Ám ha üres ez a zsák, nem kapod csak a harmadát”.
21.: Benedek napja a “hivatalos” tavaszkezdés, azaz a tavaszi nap-éj egyenlőség napja. Bár idén március 20-án van.
22. A Víz világnapja. Csak 2-3 napig bírjuk víz nélkül, aztán szomjan halunk. Ez is mutatja, hogy létszükséglet a tiszta édesvíz, amivel elég mostohán bánunk, az ihatatlan óceáni vizeket pedig gigászi szemétlerakóként használjuk.
23. A Meteorológia világnapja. Gombászként fontos figyelnünk az időjárást, mert jelentősen befolyásolja kedvenceink termőtest képzését. 
24.: Vetni kell a káposztát és a káposzta-féléket,  de vigyázni kell, ha távolabbi földre esik a vető, úgy nézze, hogy ne találkozzék útközben kakassal, mert majd repce nő a káposzta helyett.
25.: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Jézus fogantatásának ünnepe. Egyike az év legjelentősebb Mária-ünnepeinek. E nap alkalmas a fák oltására, szemzésére. Gyimesben úgy hitték, ha ezen a napon rossz idő van, akkor rossz tavasz várható. 


Megjegyzés: Vigyázzatok a kullancsokkal! A meleg serkentőleg hat rájuk és az avar közt várnak rátok. A gombákat matató kezeteken landolnak és mennek feljebb. Használjatok riasztószert és ne felejtsétek el átnézni magatokat túra után!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…