Helyzetjelentés

A csészés csillaggomba Geastrum fornicatum még 15-én került elő a háztáji túrán. Ez egy tavalyi termőteste, amit nagyon könnyű felismerni, mert nehéz felvenni a talajról, hiszen lóg rajta a csésze, amire avar van tapadva, a sötét fejecskéjéről, aminek széles a spóraszóró nyílása. A pósteleki erdők egyik érdekes gombája. Étkezési értéke nincs, még ősszel sem, amikor a friss termőtestek fejlődnek.
Ez a szép csillaggomba jelzi, hogy leginkább csak sokat kibíró, száraz gomba példányokkal találkozhatunk a viharsarki élőhelyeken. Érdemes megnézni a kilencven napos csapadékmérleget. Ahol kéket látsz, ott van esély kucsmagombákra, ahol narancsot-pirosat, ott nincs. Tíz éve figyelem a nyárfa-ligetemet, ahol életemben először találtam cseh kucsmagombát, és jól tudom, csak esős-havas telek után ad jó termést. Az idei tél száraz volt, és ezen a tavasz sem akar enyhíteni. Nézem a GFS-t és nem jelez kiadós esőt. Most itt ez a szeles és bolond meleg, ami a szombati eső nyomait eltünteti. Természetesen vannak jó részei az országnak, fogsz kucsmagombás kosarakat látni a gombász fórumokban, de ezek ne tévesszenek meg. Idén kimarad a tavaszi szezon.
Magyarország éghajlata a sokféle hatás miatt szeszélyes, és egyáltalán nem ritkák a hónapokig tartó aszályok. A mostani tavaly november közepe óta tart. Reméljük, hogy a nagy globális légkörzésben történik változás, és megváltozik a helyzet, megindulnak felénk a ciklonok, akár nyugatról, akár a Földközi-tenger térségéből. Addig csak reménykedni tudunk, gombászni nem. Persze menjetek terepre, a természetjárás remek időtöltés. A kullancsokkal vigyázzatok, mert seregesen potyognak mindenhonnan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése