Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

A csészés csillaggomba Geastrum fornicatum még 15-én került elő a háztáji túrán. Ez egy tavalyi termőteste, amit nagyon könnyű felismerni, mert nehéz felvenni a talajról, hiszen lóg rajta a csésze, amire avar van tapadva, a sötét fejecskéjéről, aminek széles a spóraszóró nyílása. A pósteleki erdők egyik érdekes gombája. Étkezési értéke nincs, még ősszel sem, amikor a friss termőtestek fejlődnek.
Ez a szép csillaggomba jelzi, hogy leginkább csak sokat kibíró, száraz gomba példányokkal találkozhatunk a viharsarki élőhelyeken. Érdemes megnézni a kilencven napos csapadékmérleget. Ahol kéket látsz, ott van esély kucsmagombákra, ahol narancsot-pirosat, ott nincs. Tíz éve figyelem a nyárfa-ligetemet, ahol életemben először találtam cseh kucsmagombát, és jól tudom, csak esős-havas telek után ad jó termést. Az idei tél száraz volt, és ezen a tavasz sem akar enyhíteni. Nézem a GFS-t és nem jelez kiadós esőt. Most itt ez a szeles és bolond meleg, ami a szombati eső nyomait eltünteti. Természetesen vannak jó részei az országnak, fogsz kucsmagombás kosarakat látni a gombász fórumokban, de ezek ne tévesszenek meg. Idén kimarad a tavaszi szezon.
Magyarország éghajlata a sokféle hatás miatt szeszélyes, és egyáltalán nem ritkák a hónapokig tartó aszályok. A mostani tavaly november közepe óta tart. Reméljük, hogy a nagy globális légkörzésben történik változás, és megváltozik a helyzet, megindulnak felénk a ciklonok, akár nyugatról, akár a Földközi-tenger térségéből. Addig csak reménykedni tudunk, gombászni nem. Persze menjetek terepre, a természetjárás remek időtöltés. A kullancsokkal vigyázzatok, mert seregesen potyognak mindenhonnan.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…