Off bejegyzés: december 1.


December elsején van az AIDS világnapja, a magyar rádiózás napja és Románia egyik nemzeti ünnepe. Kissé nehéz volt megfelelő, egyetlen illusztrációt találni mindháromhoz, de sikerült: "Queen & Adam Lambert - Radio Gaga - Live in Bucharest - Romania". Gyerekkorom egyik kedvenc rock énekese, Freddie Mercury, aki az AIDS szövődményeibe halt bele 1991. november 24-én. Amikor kicsi voltam, a nagyszüleimnél mindig szólt a rádió, leginkább a Kossuth adót hallgatták. Tutira hallhattam a rádióból szólni Queen számokat. A harmadik mai esemény már kissé necces dél-keleti magyarként, mert a románok a Tiszáig akartak eljönni, de aztán "beérték" Erdéllyel. Tény, hogy a 20. század elejére egyszerűen többen lettek a románok odaát, így jogos területi követeléssel álltak elő. Miért is kéne magyar fennhatóság alatt élniük, amikor többen vannak? Azért oda-vissza eléggé ment a szemétkedés a két népcsoport között. A magyarok sem mentek vérnacionalizmusért a szomszédba, és állítólag a nácik nálunk tanulmányozták a zsidók kirekesztését... Szóval biztosan van sokféle bűne a magyarságnak is. (Például egyik idősebb ismerősöm apja addig nem kaphatott jó állást, amíg nem magyarosította a nevét.) Azonban a beteges ellenségképzés és gyalázása egy felfújt gonosznak sosem vezet senkit sem a fejlődés útjára. Ráadásnak Romániában 30-40 év múlva nem lesznek tisztán magyarok, így könnyen lehet, hogy a nacionalista román egy másik románt fog agyonverni, mert annyira agyára ment a vérgőzös nemzetféltés, hogy nem veszi észre már nem létezik az ellenség. Furcsa, hogy mennyire monomániásak vagyunk, pedig mindannyian tudjuk, hogy a változatosság gyönyörködtet, és egyetlen egy ország sem lehet erős, ha nem engedi érvényesülni a benne élő nemzetiségeket. A kulturális jogegyenlőség mindenkinek jó. Sajnos az államalkotó (egy) nemzet eszményén alapuló nemzetállam mindennél erősebb igénye bizonyos körökben alaposan fejbe csapta az egész országot, és elvezetett Trianonhoz. Egyébként Trianon egy nacionalista magyarnak nem is akkora tragédia, hiszen szinte színmagyar állam jött létre! A más nemzetek fennhatósága alá került magyaroknak volt igazi tragédia a határok megváltozása. Hiszen azok (román, szlovák, szerb, cseh stb.) szintén komolyan vallják az államalkotó (egy) nemzet eszményét, és csak ilyen nemzetállamban gondolkodnak. Ha meghallom vagy olvasom a nemzetállam szót, feláll a hátamon a szőr. 1919 előtt a Magyar Államban élő román magyarnak számított, most pedig fordítva van, az ottragadt magyarok románnak vannak elkönyvelve. Szintén feláll a hátamon a szőr, amikor egy Székelyföldről érkezett magyart lerománoz valaki itt belföldön! Totál sötét a nacionalisták szíve.
Senki, aki józanul látja a világot, nem akarja megváltoztatni a határokat. Ez irracionális elképzelés és kivitelezhetetlen. Amivel mindenki kiegyezne, ha az 1918. december elsején tett ígéreteit betartaná a román állam:
„Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzet­gyűlés kinyilvánítja a következőket: 1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában. 2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének.”
Egyébként ez lenne a kulturális jogegyenlőség, és ennek megvalósulása esetén már senkinek sem fájna Trianon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése