Városlakó galambgomba

A galambgomba Russula sp. a szoborsétány egyik gyertyán Carpinus betulus fájának gombapartnere. Tudtommal, csak itt él a belvárosban, rokonaival sehol máshol nem találkoztam az utcákat járva, a fák alját figyelve. Az Árpád-sori jelenléte örvendetes, megjelenésekor picike erdei hangulatot teremt. Természetesen jóval nagyobb számban található pár kilométerrel távolabb, a városi kiserdőben, ami a jóval több fának köszönhetően erdősebb jellegű és a mikroklímája is sokkal jobb.
A szoborsétányon az élővízcsatorna biztosít többlet vizet a gyertyánoknak, amik igénylik a párásabb klímát. A gyertyán fontos kísérőfaja a tölgynek és bükknek több növénytársulásban, a második lombkoronaszintet alkotja. Az árnyékolást jól tűri. Például egyik névadó fafaja az alföldi gyertyános-tölgyesnek. Ez a növénytársulás nem igazán fordulhatott elő a Viharsarokban, mégsem tartom elképzelhetetlennek a gyertyán őshonosságát. A gombász szerencséjére jó partnere a gombáknak, szívesen társul a kedvenceinkkel.
Az Árpád-sor Munkácsy múzeumtól Halász csárdáig terjedő szakaszán a két kocsányos tölgyön Quercus robur kívül csak a gyertyánok jelentenek biztos pontot a gyökérkapcsolt gombáknak.

Az elkövetkező napos, enyhe napokon érdemes figyelni a fák alját, mert hamarosan a többi gyökérkapcsolt gomba is termőtesteket növeszt. Azonban fontos, mindent a szemnek, semmit a kéznek! Semmit se szedj fel és ne akard elfogyasztani! A gyertyánokkal szintén társult a gyilkos galóca Amanita phalloides, ami halálosan mérgező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése