Helyzetjelentés

Kora délután kimentem a háztájiba, vagyis körülnéztem Pósteleken, hogy mi helyzet az egyik fontosabb fás élőhelyen, ami szinte tökéletes rezervátuma lenne a gombáknak, ha nem vágnák tarra az ültetvény részeket a tulajdonosaik. No, de pénz beszél, a természet hallgat, a gombász siránkozik. A töredék jelleg ellenére, a kicsi területen, a fák alatt bált rendeztek a gyökérkapcsolt gombák. A hosszú, száraz és forró időszak után, a 34. hét nagy esője tömegével bírta termőtest növesztésre a kedvenceinket. Sajnos a nyári idő azonnal visszatért 24.-én és száraz napok egyből lenullázták a korhadékbontókat. A talaj felső 5 centije száraz, repedezett, az avar csörgő száraz. A felszíni szárazság ellenére, hiszen a talajban bőven van nedvesség, (köszi, sekély ciklon), a fákkal társult gombák képesek a termőtest növesztésre. Persze láttam néhány korhadéklakót, négy fán élő és kettő talajlakó faj aszalódó termőtesteit. Egyedül a nyálkás gyökeresfülőke virgonckodott, és állt délcegen a tölgymaradványok tövében. Azonban a gyökérkapcsoltak, tinóruk, galambgombák, galócák és susulykák szinte szőnyegszerűen törtek elő a száraznak tűnő földből. Elképedve és elragadtatva sétáltam az egymásra torlódó termőtestek közt. A kezemben tartott tálcán egy kis részlete látható a szemkápráztató színkavalkádnak. Feltétlenül érdemes a hétvégét gombászattal tölteni. Sok munkája lesz a szakellenőr kollégáknak és én sem fogok unatkozni. 
Készítettem egy térképduót, hazánk domborzati térképére ráillesztettem fátyolként a metnet térképcentrumának egyik hasznos térképét, ami alapján nagyjából belőhető, hogy merre érdemes keresni a kedvenceinket. Ahol sötétkéket és lilát láttok, ott kiadós esők voltak a sekély ciklonból. Látható, hogy szülővárosom Békéscsaba és Gyula környéke, a gombászterepeim szintén jó sok esőt kaptak. Ennek köszönhető a lenyűgöző tobzódása a fákkal élő gombáknak. Szerencsénkre itt van az évszakváltó hidegfront és nyomában újabb sekély ciklon érkezik. Szombatra kiadós esőt adhat és végre a légnedvességgel sem lesz gond. A gombák az enyhébb, párásabb időt kedvelik, amikor a talaj nedvesség szintje is optimális számukra. Ezért van az, hogy a kiegyenlített időjárású ősz az éves gombaszezon csúcspontja. Bár a klímaváltozás hatására már az ősz sem az igazi, de reménykedjünk, hogy idén szép (esős és enyhe) lesz és sokáig futhatunk a kedvenceink után. Hol a gomba?

2 megjegyzés:

  1. örülök, hogy ide keveredtem. Messze nem vagyok gombaszakértő, de szeretem őket, nem csak enni! Ma láttam fiatal nagy döggombát / igy keveredtem ide, kontroll/ alighanem hánytató galambicát, gyönyörű taplót, valószínűleg lila pereszkét. Tavalyról ismerősöm egy májgomba, de idén nincs itthon. A Mátrában sétálok.

    VálaszTörlés
  2. örülök, hogy ide keveredtem. Messze nem vagyok gombaszakértő, de szeretem őket, nem csak enni! Ma láttam fiatal nagy döggombát / igy keveredtem ide, kontroll/ alighanem hánytató galambicát, gyönyörű taplót, valószínűleg lila pereszkét. Tavalyról ismerősöm egy májgomba, de idén nincs itthon. A Mátrában sétálok.

    VálaszTörlés