Helyzetjelentés

A nyárfa-érdestinórukat Leccinum duriusculum a pósteleki nyárfa ültetvények művelési útjain szedtem. Nem a fák között voltak a termőtestek, hanem a földúton. Ez egy remek gomba, itt dél-keleten az egyik legjobb, amit érdemes gyűjteni és a kezdők is könnyedén felismerhetik. Azon nem kell meglepődni, hogy a húsa színeződik (rózsás pirosból szürkés feketébe) és a tönk tövében kékes-zöldes árnyalatú.
Amíg kemény a kalap, tehát nem puhult meg és a termőréteg is vékony, nem egy vastag "szivacs", addig finom és teljesen biztonsággal fogyasztható. Szerepel az árusítható gombák listáján, két kitétellel, csak a fiatal termőtestek árusíthatók és 20 perc főzést igényel. Főzés során szintén fekete lesz, de ez semmiben sem befolyásolja az élvezeti értékét. Kellemes ízű, enyhe vargánya aromája van.
Két rokona szintén árusítható: tölgyfa L. aurantiacum és a sötét L. pseudoscabrum. Előbbi a tölgyfákkal, utóbbi a gyertyánnal és a bükkel társul. Az érdestinóruk felismerését megkönnyíti, ha megnézed a fákat, amik alatt találtad. Nagyon ragaszkodnak a kedvenc fáikhoz. Az alföldi nyárfaültetvények lakója a nyárfa-érdestinóru. Van még egy rokona, ami kedveli a nyárfákat, de a vörössel L. albostipitatum, aminek barnáspiros a kalapja, még nem találkoztam helyben. Hegyvidéken rezgőnyárak alatt már láttam. A tölgyfa-érdestinóru szintén a vöröses kalapszínűek közé tartozik, de a tölgyfákat szereti és tönkjén barnásvörös szemcsék vannak. Öröm az érdestinóruk felfedezése. Van köztük ritka, védett faj is, a tarkahúsú L. variicolor, ami nyírfákkal társul. Hazánkban kevés a számára megfelelő élőhely, például láperdők. Eleve az élőhelye is védett. A védett élőhelyeken tilos a gombagyűjtés!
Itt a Viharsarokban nincs ősi, eredeti élőhely, mindent felszántottak, átalakítottak a felmenőink. A folyószabályozás egyszerre áldás és átok, mert a talajvízszint folyamatos csökkenése az aszályos időszakok hosszabbodásával karöltve lehetetlenné fogja tenni a nagyüzemi gazdálkodást. Hoppá, messzire kanyarodtam. Azonban folyton böki az oldalamat, miután jártam igazi erdőben, hogy mit vesztettünk és mi vár ránk.
A száraz és forró nyár után továbbra is változatos a gombahelyzet. A teljes üresség és gombabőség közt ingázhatunk. A háztáji helyeim a jobbak közé tartozik, mert p.: láttam nagy és piruló őzlábgomba tömeget, szerencsés gombásztársaim óriás pöfetegekkel "labdáznak", és én nyárfa-érdestinóruval, az Alföld vargányájával pakolom tele a mélyhűtőt.
A jó hír, hogy újabb sekély ciklon érkezik. A hét második felében hűvös, esős idő lesz. Jövő héten tökéletes élmény lesz a gombászat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése