Életemet feledem az erdőben

Miért megyek 1000 méter fölé? Minél messzebb akarok lenni a gondjaimtól. Odafent a természet alkotta erdőkben, a legmagasabb szintű szépség közepén járva nincs kétség, szorongás bennem. Az erdő teljes ellentéte kisemberi romlottságomnak. Az öreg fák és az újulat között sétálva ünnep a létezés. Mindenfelé pompázatos tobzódása az életnek és csodálatos keveredése az élő és holt faanyagnak. A korhadó fákat gyakran díszítik a lebontó gombák termőtestei. Ha lehet fokozni a szépséget, akkor a gombák még egy szinttel feljebb emelik. Ámuldozva megyek egyiktől a másikig és fedezem fel őket. Apró műalkotások a gigászi élővilágban. Tökéletesek. És én köztük járok, a megnyomorodott ember, akit civilizációs nyavalyák gyötörnek. A társadalom peremén sodródva rálátok az élővilág európai utóvédjeire, és csodálva nézem a megtépázott óriást, a mindennél szebbet, az erdőt.
Hálás vagyok, amiért az életemben láthatom. Ujjongva állok a Bihar vonulata előtt, az erdőtől zöld ünneplőbe bújt titánok a hegyek, amik türelmesen állják az idők rohamát. Örök, kalandvágyó gyermek a felnőtt is a zöld titánokon járva vagy a völgyeikbe leereszkedve. Ha tehetném, folyton a hegyek között lennék és dokumentálnám az erdő változásait, megörökíteném a gombák termőtesteit. Lenyűgöző az összhang gomba és élőhelye között. Azonban elcseszett életem szemétdombján ténferegve csak álmodozok az elveszett világról és évente pár alkalommal jutok el imádott erdőimbe. Szerencsés vagyok, hogy minden nehézség ellenére láthatom a Biharerdőt.
Tudtad, hogy miből lett az erdő szavunk? Az erdőt kivágod, de megújul, sarjad, ered. Eredő, vagyis erdő. A nagy körforgás, megújulás élő megtestesítője. Keresgéltem, hogy van-e jelentése a bihar szónak és elég messzire jutottam, a szanszkrit nyelvig, amiben barangolást, utazást jelent. Az erdő felfedezése a legjobb módja, hogy megismerjük az élet törvényeit és önmagunkat, a helyünket a világban. Örök tavasz, körbeérő út. Tudsz ennél jobbat?
Vágyom az erdőbe. Újra és újra, amíg bírom erővel. Lemosom arcomról a könnyeket a patak vízével. Felnézek az évszázados faóriásokra évmilliókban mérhető korú hegyen állva és feledem életemet. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése