Ugrás a fő tartalomra

Életemet feledem az erdőben

Miért megyek 1000 méter fölé? Minél messzebb akarok lenni a gondjaimtól. Odafent a természet alkotta erdőkben, a legmagasabb szintű szépség közepén járva nincs kétség, szorongás bennem. Az erdő teljes ellentéte kisemberi romlottságomnak. Az öreg fák és az újulat között sétálva ünnep a létezés. Mindenfelé pompázatos tobzódása az életnek és csodálatos keveredése az élő és holt faanyagnak. A korhadó fákat gyakran díszítik a lebontó gombák termőtestei. Ha lehet fokozni a szépséget, akkor a gombák még egy szinttel feljebb emelik. Ámuldozva megyek egyiktől a másikig és fedezem fel őket. Apró műalkotások a gigászi élővilágban. Tökéletesek. És én köztük járok, a megnyomorodott ember, akit civilizációs nyavalyák gyötörnek. A társadalom peremén sodródva rálátok az élővilág európai utóvédjeire, és csodálva nézem a megtépázott óriást, a mindennél szebbet, az erdőt.
Hálás vagyok, amiért az életemben láthatom. Ujjongva állok a Bihar vonulata előtt, az erdőtől zöld ünneplőbe bújt titánok a hegyek, amik türelmesen állják az idők rohamát. Örök, kalandvágyó gyermek a felnőtt is a zöld titánokon járva vagy a völgyeikbe leereszkedve. Ha tehetném, folyton a hegyek között lennék és dokumentálnám az erdő változásait, megörökíteném a gombák termőtesteit. Lenyűgöző az összhang gomba és élőhelye között. Azonban elcseszett életem szemétdombján ténferegve csak álmodozok az elveszett világról és évente pár alkalommal jutok el imádott erdőimbe. Szerencsés vagyok, hogy minden nehézség ellenére láthatom a Biharerdőt.
Tudtad, hogy miből lett az erdő szavunk? Az erdőt kivágod, de megújul, sarjad, ered. Eredő, vagyis erdő. A nagy körforgás, megújulás élő megtestesítője. Keresgéltem, hogy van-e jelentése a bihar szónak és elég messzire jutottam, a szanszkrit nyelvig, amiben barangolást, utazást jelent. Az erdő felfedezése a legjobb módja, hogy megismerjük az élet törvényeit és önmagunkat, a helyünket a világban. Örök tavasz, körbeérő út. Tudsz ennél jobbat?
Vágyom az erdőbe. Újra és újra, amíg bírom erővel. Lemosom arcomról a könnyeket a patak vízével. Felnézek az évszázados faóriásokra évmilliókban mérhető korú hegyen állva és feledem életemet. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…