Ugrás a fő tartalomra

Depresszió ellen (virtuális) gombászat

Állítólag ma van az év legdepressziósabb napja. Én ebből semmit sem érzek. Bőven van, ami elterelje a figyelmemet a szürke időről. Például célegyenesébe ért a fotókiállításom megvalósulása. Holnap megyek kinyomtatni a tavalyi képanyagomból kiválasztott 32 fotót. Ezeket bepakoltam egy külön bejegyzésbe. A színpompás képeim emlékeztetnek az élet, a természet gazdagságára, a tavalyi év örömteli eseményeire, a sok élményre. Remélem, hogy idén még több élmény fog érni és újabb gombákat fogok látni és megörökíteni!
A gombászat és természetjárás az egyik legjobb búűző tevékenység. Az erdőbe belépve 10 perc alatt átlényegül az ember, kiszállnak fejéből a gondok, elmúlik teste merevsége, és ruganyos léptekkel, izgatottan siet a gombákat felkutatni. Olyan sokszor megtapasztaltam a leírtakat, hogy bizton állíthatom, a természet gyógyít. Testnek és léleknek egyaránt jó a gombászat. Egész lényünkre hat az erdő. Ha valaki elidegenedett a természettől, el sem tudja képzelni, hogy mennyire jó a gombásztársakkal bemenni a fák közé és a szélrózsa minden irányába szétszéledve felfedezni az erdőt és a gombákat. Aztán visszatérve a kiindulási ponthoz bemutatni egymásnak a gyűjtött gombákat és lelkendezni a jobb találatok láttán. Gyermektől aggastyánig ugyanazt a halhatatlan örömöt láttam az arcokon a sikeres gombászatok után. A gombászat kortalanná tesz, az erdő örök, és a gyűjtögetés ősi tevékenység. Ugyan érzem a korral járó változásokat a testemben, de az erdőben vígan szökdécselek és órákon át loholok a gombák után. Mindenkit gyermekké varázsol a kincskeresés, engemet is.
Miért is hagynám ki azt, ami ennyire jó? Várom az idei első gombászatot. Addig is a tavalyi emlékeimet rendezgetem, összeállítom az idei oktatási anyagot és begyűjtöm az információkat az egyesület alapításhoz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…