Ugrás a fő tartalomra

Jegenyenyár és egy ritka fülőke

A jegenyenyár Populus nigra cv. Italica valamikor jóval népszerűbb sorfa volt. Gyerekkoromban sokfelé láttam termetes, nyúlánk példányait. Aztán egymás után eltűntek a magas fák, ki lettek vágva. Sajnos puhafaként rövid életű, hamar korhadni kezd, és egy viharos napon a szél kidöntheti. Ezért tűntek el a jegenyenyárak. Egyre kevesebb helyen látni. Pedig dekoratív, különösen ősszel látványos. Különlegessége, hogy csak hímivarú egyedei vannak. Kizárólag vegetatív úton "szaporítható". Az alapfaj, a fekete nyár 2004-ben az év fája volt. A jegenyenyárt tavaly és idén is jelölték év fájának, de nem nyert. A fekete nyár őshonos hazánkban, az ártéri puhafa ligeterdők egyik állományalkotó fafaja. Sajnos a nyárakra jellemző könnyű kereszteződés majdnem végzett a fekete nyárral, de a faj megőrzésére külön program indult, így talán fennmarad eredeti formájában is és nemcsak a nemes nyárakkal kereszteződött csemetéivel találkozunk. A jegenyenyárt ilyen veszély nem fenyegeti, kultúrváltozatként az ember gondoskodik fenntartásáról, de kissé megfeledkeztünk róla. Talán egyszer megnyeri az év fája szavazást és több figyelmet kap. Egyébként a nyárfák a gombász szempontjából nézve egészen vonzó fák, mert adnak nekünk egy-két jó gombát. Lásd egyik legnépszerűbb írásomat: Nyárfa és gombái. A gyakoribb korhadékbontóin kívül van egy ritkább gombája is, ami nagyon hasonlít az elterjedt és népszerű téli fülőkére Flammulina velutipes.

A Flammulina populicola tudományos nevében benne van "populi", hogy a nyárfa Populus sp. a kedvenc tápláléka. Bár nyárfából sok van, de a fülőkéből kevés. Ritka fajnak számít. Szabad szemmel elég nehéz megkülönböztetni a rokonától. Bár gyanakvásra adhat okot, ha a "téli" fülőke lemezei inkább fehéresek mint sárgásak, és kisebb termetű mint a megszokott példányok. Azonban csak mikroszkópos vizsgálattal azonosítható egyértelműen.

Érdekesség: A legnagyobb fa hazánkban 12 méteres törzskörmérettel egy fekete nyár.


Megjegyzés: A nyárfa fotót innen vettem. A fülőke kép eredeti helyét megnézheted a gomba nevére kattintva. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…