Veszett fejsze nyele

Nagyon nagyon rossz "kislány" voltam, mert kértem és kaptam pár darab császárgalócát Erdélyből. Pechemre tavaly ősszel került fel a védett gombák listájára. Azt tudni kell rólam, ha még nem derült volna ki számodra a blogból, hogy tisztelem az életet, és alapvetően törvénytisztelő is vagyok. Ezért volt bennem egy kis zavar a termőtestek miatt. Aztán tudatosult bennem, hogy ez az egy lehetőségem van, hogy megkóstolhassam az egykori császárok csemegéjét. Uccu neki törvényszegés, főzőcske bűnben párolódva, zamatos falatok a vétkezés gombájából. A legjobb a termőtestek megtisztogatása volt, előkészítése a főzéshez. Azok a gyönyörű színek... Jobban zavart, hogy a totális szépséget falom fel. Azonban fantasztikusan szimbolikus volt a hétköznapi cselekvés, hogy az ember főz és eszik, közben egy gőgös és tudatlan lény szándékosan elpusztítja a természet egyik csodáját. Embernek születtem, le se tagadom. Most szomorú vagyok, mert ismerve saját gyarlóságomat teljes bizonyossággal tudom, hogy az emberiség végigmegy a lemmingi úton és bekövetkezik a populáció összeomlás. Nem tudunk mások lenni, nem tudunk felülemelkedni az állati ösztöneiken, de talán nem is kell. Normális jelenség a populáció összeomlás. Nem tudok erkölcsről papolni, amikor a természet nem ismeri az erkölcsöt. Láttál már rókát, amint nyuszit öl meg? Nem tudom komolyan venni a törvényeket, amikor azok alól bárki kibújhat, bűnös is, ha ügyesen játssza az "erősebb kutyát", aki a mondás szerint "baszik", így a törvényeket betartatni óhajtó személyeket is vígan végig....ja.
Megettem a két darab császárgalóca termőtestet, mert egyszer az életben meg akartam kóstolni. Azért jó tudni, hogy a gombáknál a termőtestet fogyasztjuk, az élőlény biztonságban(?) van a talajban. Persze az élőhely tartós taposása, az avar feltúrása kellemetlenül érintheti, de a túl nagy számú vaddisznó állományunk is bőven okoz annyi kárt mint a dúvad gyűjtők. Azonban a vaddisznók hazánkban értékesebbek és védettebbek mint az úgynevezett megélhetési gombaszedők. Ráadásnak a gombákat nem a termőtesteik gyakori szedése, élőhelyük időszakos lerohanása veszélyezteti leginkább, hanem a jóval nagyobb léptékű folyamatok. Igaz, hogy kicsi dolgok is fontosak, tehát jobb kímélve gyűjteni a kedvenceinket. A gombákat ritkítja, pusztítja a fungicidek túlzott használata, a savas esők, az invazív növényzet térhódítása, az erdőirtás, a növénytársulások megváltozása az előző kettő és a növekvő hőmérséklet, a szárazság miatt. Soroljam még? Pusztán az élőlény védelme semmit se ér. Az élőhelyek egyre nagyobb területre kiterjedő védelme az igazi megoldás, azonban a hatalmas egyedszámú emberiség szinte mindenhol ott van. Magyarországon is jóval többen vagyunk mint annak valódi eltartó képessége korszerű mezőgazdasági termelés nélkül.
Mezőgazdaság, hogy mekkora tájromboló. Mit értünk el vele? Vagyunk hétmilliárdan és oly hatékonyan szennyezzük a világot, hogy magunkat is kiirtjuk. Közben felfaljuk a bioszférát. Nincsenek optimista illúzióim a fajunk sorsával kapcsolatban. Előre a lemmingi úton!!
Egyedül a császárgalócától kérek elnézést az elfogyasztott termőtestei miatt, amikor rátalálok az élőhelyén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése