Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

Reggel kimentem a piacra megnézni a városi szakellenőr pultját, amin termesztett laskagomba, sárga rókagomba, érdestinóruk és mezei szegfűgomba volt. Az utóbbinak különösen örültem, mert az egyik legjobb csemegegomba, ami fűszernek is kiváló. Sajnos a szárazabb években nem tud teremni, így néha ritka, alig látható. Most viszont bőven lehet belőle, hiszen számára is kedvező az esős, meleg nyár. Szombaton nem megyek a hegyekbe, hanem a helyi élőhelyeken nézek szét, mert a szegfűgomba bőven van olyan jó mint a rókagomba vagy a vargánya.
Nagy szerencsénk van idén, hogy nem a szaharai anticiklon alakítja a nyár időjárását. Bár a csapadék rendkívül szeszélyes eloszlásban hullik le. Egy hegységen belül is lehet találni jó, ázott részeket és száraz, gombamenteseket. Itt az Alföld dél-keleti részén meglepően alakult július időjárása. Ritkán van ennyi eső felénk. Ennek egyszerre van jó és rossz oldala, mert a párás meleg kedvez minden gombának, így a penészgombáknak is. A gabonatermésünknek ártott a sok eső, amit leamortizált az enyhe télen elszaporodott pocokáradat is. Minden jóban van valami rossz. Azonban én gombász vagyok, és örülök neki, hogy hetek óta teremnek a kedvenceim és nyár derekán láthattam, ehettem hegyvidéki fajokat. Ez annyira különleges, hogy csak egy gombász tudja igazán értékelni.
Gyakorlatilag a teljes nyári fajkínálat terepen van: galambgombák, tinóruk, galócák; a több nedvességet igénylő rókagombafélék is indítják az új termőhullámukat. Viszont legyetek óvatosak, mert özönszámra jött elő a gyilkos galóca. Ritkább, védett gombák szintén előbújtak, ezeket ismerd fel és ne szedd le, például tüskegomba (sok kicsi kalap, amiknek központi állásúak a tönkjei), gyökeres álpereszke (tölgyek alatt nő, feltűnő méretű, ha közel hajolsz hozzá, akkor kukorica illatot érezhetsz), császárgalóca stb. Sajnos a gombafaló penészgombák és gombalegyek szintén jól érzik magukat, nehéz ép gombát találni. Csak jó illatú, az adott faj termőtestére jellemző keménységű húsú és színű, nem nyálkás tapintású, nyűmentes termőtesteket vigyél haza, amiket biztosan felismertél. A gombákat kosárba szedd, és lehetőleg ne több rétegben legyenek egymásra halmozva. Ebben az időben nagyon gyorsan romlásnak indulnak. A romlott gomba ételmérgezést okoz akkor is, ha egyébként egy finom csemegegomba volt.
Ha kezdő vagy, azonnal spuri az összes gombáddal a szakellenőrhöz.


Kiegészítés: A mezei szegfűgombának van egy kígyógomba hasonmása. Ennek nincs fűszeres illata és a tönkje üreges, míg a szegfűgombáénak tömör és közismerten szívós húsú.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…