Helyzetjelentés

Reggel kimentem a piacra megnézni a városi szakellenőr pultját, amin termesztett laskagomba, sárga rókagomba, érdestinóruk és mezei szegfűgomba volt. Az utóbbinak különösen örültem, mert az egyik legjobb csemegegomba, ami fűszernek is kiváló. Sajnos a szárazabb években nem tud teremni, így néha ritka, alig látható. Most viszont bőven lehet belőle, hiszen számára is kedvező az esős, meleg nyár. Szombaton nem megyek a hegyekbe, hanem a helyi élőhelyeken nézek szét, mert a szegfűgomba bőven van olyan jó mint a rókagomba vagy a vargánya.
Nagy szerencsénk van idén, hogy nem a szaharai anticiklon alakítja a nyár időjárását. Bár a csapadék rendkívül szeszélyes eloszlásban hullik le. Egy hegységen belül is lehet találni jó, ázott részeket és száraz, gombamenteseket. Itt az Alföld dél-keleti részén meglepően alakult július időjárása. Ritkán van ennyi eső felénk. Ennek egyszerre van jó és rossz oldala, mert a párás meleg kedvez minden gombának, így a penészgombáknak is. A gabonatermésünknek ártott a sok eső, amit leamortizált az enyhe télen elszaporodott pocokáradat is. Minden jóban van valami rossz. Azonban én gombász vagyok, és örülök neki, hogy hetek óta teremnek a kedvenceim és nyár derekán láthattam, ehettem hegyvidéki fajokat. Ez annyira különleges, hogy csak egy gombász tudja igazán értékelni.
Gyakorlatilag a teljes nyári fajkínálat terepen van: galambgombák, tinóruk, galócák; a több nedvességet igénylő rókagombafélék is indítják az új termőhullámukat. Viszont legyetek óvatosak, mert özönszámra jött elő a gyilkos galóca. Ritkább, védett gombák szintén előbújtak, ezeket ismerd fel és ne szedd le, például tüskegomba (sok kicsi kalap, amiknek központi állásúak a tönkjei), gyökeres álpereszke (tölgyek alatt nő, feltűnő méretű, ha közel hajolsz hozzá, akkor kukorica illatot érezhetsz), császárgalóca stb. Sajnos a gombafaló penészgombák és gombalegyek szintén jól érzik magukat, nehéz ép gombát találni. Csak jó illatú, az adott faj termőtestére jellemző keménységű húsú és színű, nem nyálkás tapintású, nyűmentes termőtesteket vigyél haza, amiket biztosan felismertél. A gombákat kosárba szedd, és lehetőleg ne több rétegben legyenek egymásra halmozva. Ebben az időben nagyon gyorsan romlásnak indulnak. A romlott gomba ételmérgezést okoz akkor is, ha egyébként egy finom csemegegomba volt.
Ha kezdő vagy, azonnal spuri az összes gombáddal a szakellenőrhöz.


Kiegészítés: A mezei szegfűgombának van egy kígyógomba hasonmása. Ennek nincs fűszeres illata és a tönkje üreges, míg a szegfűgombáénak tömör és közismerten szívós húsú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése