Trehalóz, a gombacukor

A trehalóz egy diszacharid, vagyis két egyszerű cukorból (glükóz) összeálló szénhidrát. A glükóz az egyik alap cukor, közismert neve szőlőcukor. A legismertebb diszacharid a szacharóz, a répacukor, amivel mindennap találkozunk. A trehalóz kevésbé édes mint a szacharóz, így nem az édesítő hatása miatt használja az élelmiszeripar. Különleges tulajdonsága, hogy a sejtmembránokban képes a vizet pótolni, így megakadályozni, hogy azok végzetesen károsodjanak, kilyukadjanak. Vízmegtartó tulajdonságát a gombák is kihasználják, például a júdásfülgomba Auricularia auricula-judae.
A gombákban van trehaláz enzim, amit az emberi szervezet is termel. Ez bontja fel a kettős cukrot az emésztés során. Ha az enzimből kevés van, akkor a laktóz (tejcukor) allergiához hasonló tünetek lépnek fel. Erre Svájcban figyeltek fel az 1970-es években, amikor gombafogyasztás után feltűnően sokan fordultak orvoshoz hasi panaszokkal. A gyomorgörcsöket és a hasmenést a trehaláz enzim hiánya miatt a lebontatlan trehalóz okozta. Tehát gombafogyasztás utáni gyomorpanaszok mögött ez is állhat.
A trehalóz egyszerűbb állatokban és ízeltlábúakban is megtalálható. A növényekből  nagyobb részt "eltűnt", helyette szacharóz van. Ez egyébként a gombák elleni harc egyik ügyes húzása volt. Néhány sivatagi növényben azonban megtalálható, pont a sejtmembrán védő hatása miatt.  

Megjegyzés: A képet innen vettem.

2 megjegyzés:

  1. Ez egy csodálatos cukor, csak senki nem tud róla:
    http://stke.sciencemag.org/content/9/416/fs2.full

    VálaszTörlés
  2. Ez egy csodálatos cukor, csak senki nem tud róla:
    http://stke.sciencemag.org/content/9/416/fs2.full

    VálaszTörlés