Az év gombája 2013-ban, és a többiek

A csoportos csiperkével Agaricus bohusii tavaly szeptember 30-án találkoztam először a dobozi erdőben. Pikkelyes kalapja és húsának vörösödése miatt erdei csiperkének A. haemorrhoidarius néztem, pedig feltűnő volt a csoportos növekedése, ami kételyt is ébresztett bennem, hogy tutira erdei lenne? Fontos különbség, hogy a csoportosnak a tönkje orsó alakú, és kalapján a pikkelyek nagyobbak, köztük kilátszik a fehér kalapbőr, ami a fotómon is megfigyelhető. A szokatlan megjelenésű erdei csiperkét a helyén hagytam, és milyen jól tettem, mert a csoportos csiperke nem túl gyakori gomba, kíméletet érdemel. Bár kedvenc élőhelyén, erdőkben és ligetekben (általában gyertyános tölgyesekben) igen gyakori lehet, de ez senkit se vakítson el és ne kezdje el gyűjteni. A gomba pechére húsa kellemes illatú és jó ízű. Ráadásnak egy nagy, friss csoportja bárkiből kihozhatja a vérgombászt. Teljesen indokolt, hogy nagyobb figyelmet kapjon.
Az év gombáit az országos gombásztalálkozón választják meg az összegyűlt amatőr és profi gombászok. Az eddigiek:
2006 gyilkos galóca Amanita phalloides, 2007 sárga rókagomba Cantharellus cibarius, 2008 varashátú galambgomba Russula virescens, 2009 gyapjas tintagomba Coprinus comatus, 2010 pecsétviaszgomba Ganoderma lucidum, 2011 császárgalóca Amanita caesarea, 2012 nagy őzlábgomba Macrolepiota procera.
Azon töprengek, hogy a nagyobb közönségfigyelem érdekében jobb lenne az interneten meghirdetni az év gombája szavazást, ahogy azt tette a Magyar Madártani Egyesület vagy a Magyar Haltani Társaság. A legtöbb ember kevés ismerettel rendelkezik a gombákról, így minden módszert alkalmazni kell az ismeretterjesztés érdekében. A gombák védelme és kíméletes gyűjtése mindenkinek fontos, csak sokan még nem tudnak róla.

Kiegészítés: A csoportos csiperkének a rokonaihoz hasonlóan van gallérja a tönkjén, és fiatalon rózsaszínes lemezei sötétbarnára színeződnek az érő spóráktól. Erdei korhadékbontó, mezőn nem találkozhatunk vele.

3 megjegyzés:

  1. szerintem ez az oldal fantasztikus!( és hasznos :) )

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Mindig töröm a fejemet, hogyan lehetne még jobb a blog.

    VálaszTörlés