Szolgálati közlemény: időjárás

A bal oldali képen a 2010-es év csapadék eltérése látható a sok éves átlagtól, a jobb oldalin a tavalyi évé. Minél kékebb egy terület, annál több eső esett ott az átlaghoz mérten, minél vörösebb, annál kevesebb. Jól látható, hogy 2012-ben a jó gombatermő vidékeinken is kevesebb csapadék volt! Például az Őrségben, aminek pedig kiváló gombatermő erdői és növénytársulásai vannak.
Sajnos két aszályos év van mögöttünk, és úgy néz ki, hogy 2013 nem ismétli meg 2010 özönvizét. Bár az időjárás mindig kész a várakozásainkkal szembemenni, és rekord forró év helyett például egy átlagosat produkálni.
Az optimizmusom ellenére tudomásul vettem, hogy több lesz az átlagosnál melegebb és szárazabb év. A bajt növeli, hogy a csapadék egy része kis területet érintő, intenzív zivatarcellákból zúdul alá, hegyvidékeken villámárvizet okozva. A rövid ideig tartó özönvizet nem tudja elnyelni a talaj, kárba vész. Egyre kevesebb a napokon át tartó csendes, esős idő. Pedig ez a legjobb a növényeknek és a gombáknak egyaránt.
Érdekes, ahogy a gombák igyekeznek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez: termőtest áradattal reagálnak, ha végre volt egy pár hetes csapadékos időszak. Ilyen volt 2011-ben augusztus első fele a júliusi esők után. Tavaly gombacsúcsot augusztus végén Sopron környékén, Északi-középhegységben kis területeken szétszórva, és október után az Őrségben lehetett észrevenni. Egyébként siralmas év volt. Például a kucsmagomba-szezon országosan nézve elmaradt. A 2010-ben özönszámra termő sárga rókagomba és sötét trombitagomba csak megmutatta magát egy-két termőtesttel.
A füves élőhelyek gombáit szintén megviselte az aszály, hiszen a nyílt, füves részek jóval gyorsabban kiszáradnak mint az erdők. Azonban az erdők még jobban szenvednek mint a mezők, mert a fákat sokkal jobban megviseli a csapadékhiány. Plusz a helytelen erdőgazdálkodás, környezetszennyezés, a napsugárzás erősebbé válása, a magasabb hőmérséklet, mind-mind gyengíti a fákat, és a negatív hatásokat a gombapartnereik szintén megérzik. Aztán a legyengült erdőket elborítják a távoli földekről származó özönfajok.
Befejeztem a károgást. Zárásként egyet tudok mondani, hogy bármennyi gomba is legyen idén, becsüljétek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése