Mi volt a fejlécen?

Decemberben változtattam ezt-azt a blog kinézetén. Például kerestem egy képet fejlécnek. Amikor megláttam a Lamproderma splendens plazmódiumairól készült csodás felvételt, azonnal megtetszett, és letöltöttem innen. Ha megnyitod a linket, egyből látod, hogy a honlap a nyálkagombákat mutatja be. Nagyon jó, érdemes a segítségével rácsodálkozni a különös élőlényekre, amiknek egyszerre vannak állati és gombás tulajdonságaik. Ettől nagyon egyediek. A nyálkagomba, az nyálkagomba. Bizony, hét országa van az élőlényeknek, és az egyik az amőbáké Amoebozoa. (A gombáknak is saját országa van, a Fungi.)
Jogos a kérdés, a Lamproderma splendens nem gomba, akkor mit keres a fejlécen? Egyszerű a válaszom, megtetszett a kép, akár ha egy miniatűr mesevilágot látnék.
A nyálkagombák sokkal több figyelmet érdemelnek. A hobbi erdőjárók is rendre találkoznak a hazánkban élő fajokkal. Sajnos a Lamproderma nemzetség nem él nálunk. Legalább is hazai előfordulásukról nem találtam információt a hálón. Lesz helyette más, hiszen az európai nyálkagombáknak szintén fantasztikus kinézetű plazmódiumaik vannak, például a darázsfészek nyálkagombának
Metatrichia vesparium. Ebből a cikkemből másoltam ki a lényeget, amit érdemes fejben tartani a nyálkagombákról:
"A nyálkagomba egysejtű, sejtfal nélküli, amőbaszerűen mozgó élőlény, aminek a neve, mixamőba. Kedvező időjárási feltételek esetén szaporodási céllal összeolvad a többi mixamőbával, és létrehozzák a változatos megjelenésű plazmódiumot." Ebben jönnek létre a sejtfallal rendelkező spórák.
A cikk végére beillesztek egy mókás videót, ami a régi, amerikai horror filmek stílusában mutatja be a nyálkagombák életciklusát. A teljes élményhez kell egy 3D szemüveg.

 

Kiegészítés: 2013. március közepén ismét változtattam ezt-azt a blog kinézetén, és lecseréltem a nyálkagombás képet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése