Aranygomba

A szemcsés aranygomba Phaeolepiota aurea ritka gomba hazánkban. Ugyan nem védett, de ritkasága miatt feltétlenül kímélendő. Bár életmódját, élőhelyét nézve gyakoribbnak kellene lennie. Korhadékbontó. Nitrogénben gazdag talajú erdőszélek, bozótosok a kedvenc helyei. Feltűnő gomba. A kép jól érzékelteti szépségét, és megmutatja egyedi tulajdonságait. A fiatal termőtestek lemezeit hártyás, szemcsés burok takarja. Ebből lesz a gallér. A tönk a gallér alatt szemcsés. A kalapon is megtalálhatók a letörölhető szemcsék. A húsa keserűmandula illatú, fehéres-sárga színű. Az illatát a hidrogén-cianid adja.
A kéksav számos gombában, gyümölcsök magjában megtalálható, de általában csekély mennyiségben. Hőre érzékeny vegyület, a főzés nagyobb részt semlegesíti. Ez az egyik oka annak, amiért nem javasolt a gombákat nyersen megenni.
Sajnos a főzés nem semlegesíti a nehézfémek vegyületeit. A szemcsés aranygomba különösen hajlamos életfolyamatai során beépíteni a termőtesteibe a talajból felvett kadmium vegyületeket.
A szemcsés aranygomba német szakirodalom szerint jó, ehető gomba, azonban a fogyasztását ritkasága és esetleges nehézfém tartalma miatt nem javaslom.
Az aranygomba gyönyörű, de nem ennivaló.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése