Ugrás a fő tartalomra

Programajánló


Szombaton, 9-én a Viharsarki gombászok nagy csapattal Biharfüreden fognak gombászni.  Békéscsabáról 5 órakor fogunk indulni, hogy román idő szerint kb. fél tízre a gombász terepünkre érjünk. A csapat nagyobbik része már ott lesz, mert ők Várasfenesen alszanak.
Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, akkor írj a jobb oldalt feltüntetett címemre.A gombatúra viszonylag könnyű, de a katlanból fel kell mennünk a Kishavas gerincére, ami 200 méter szintemelkedés hosszan futó ösvényen. Ez nem túl nehéz, de ülőmunkát végzőknek elsőre megterhelő lehet. Tehát kell egy kis erőnlét. Vízhatlan, kényelmes, bokatartó cipő, bakancs erősen javasolt. Esőkabát praktikus, hegyen bármikor lehet zápor. Bár most erre kisebb esély van. Jó idő várható, kellemesen langyos, 20 Celsius fok körül. Elegendő szendvics, folyadék: víz, tea, üdítő stb. legyen nálad. A túrabot praktikus, ha már hozzászoktál a használatához.
A hegyen sok helyi szedő lesz. Ezen ne akadj fenn! Nekik ez jövedelem kiegészítés és elég nehéz munka. Mindig marad utánuk elég termőtest. Ők sem tudják leszedni az összeset.
A mellékelt kép tavaly szeptember 3-án készült a gombatúra végén. Öten voltunk a hegyen, és persze a sok helyi szedő. Látod, mindig marad gomba.
A gombatúra remek élmény: a kincskeresés izgalma, a gyönyörű hegyvidék, a jó csapat, és persze a gyakorlott gombászok, akiktől tanulhatsz. Most velünk lesz az ország egy szakmikológusa is. Kóstolj bele az élménybe, aztán ha megtetszett, rendelj tőlem gombafutamot, vagy ajánld ismerőseidnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…