Mérgező csiperke


A karbolszagú csiperke Agaricus xanthodermus az egyik leggyakoribb gombánk. Klasszikus csiperke megjelenésű, bárki boldogan indul meg nagy csoportjai felé a mezőn, de felvéve több mint gyanúsnak kell lennie. A legbiztosabb kettévágni és a tönkbázist megvakargatni. Sárgulni fog, amint a képen látod. Húsának kellemetlen vegyszeres szaga van, akár ha orvosságot szagolnál. Abszolút nincs az az igazi, kellemes csiperke illata. Kalapja közepe gyakran füstös, vagy száraz időben teljesen szürkés és a kalapbőr behasadozó és repedező. A kalaphúsa vékonyabb a kedvelt csiperkéknél. Ugyanúgy galléros a tönkje. A lemezei rózsaszínből sötétbarnára színeződnek. Nedvesebben kívül-belül vakargatásra krómsárgára színeződik. A fotózott példány és a többi is vízhiányos volt a szárazság miatt. Ezért a gyengébb színreakció. Ellenben a szaguk jobban érezhető volt.
Kerüld a tönkbázisban sárguló és vegyszerszagú csiperkéket! Ezek mind mérgezők, gyomorrontást okoznak. Jó tudni, hogy főzés során szaguk felerősödik és a viszolyogtató bűz erős figyelmeztetés.

1 megjegyzés:

  1. A sárgulás nem mindig karakteres, és a vegyszerszag is lehet egészen enyhe. Egyszer próbaképp elkezdtem párolni, a szagát még az utca végéből is érezni lehetett. Nem tudom elképzelni, ki képes ebből enni.

    VálaszTörlés