Gyilkos galóca riadó

A gyilkos galóca Amanita phalloides közönséges, gyakori gomba hazánkban. Akár városi parkokban, fasorokban is élhet-teremhet mint a mai fotómon látható példányok. A tenyésztest gyertyánnal társult. Kölcsönös támogató viszonyban él együtt a gomba és a fa. Tehát az erdei életközösség hasznos tagja a gyilkos galóca, azonban a termőteste ránk nézve, ha elfogyasztottuk, komoly veszélyt jelent. Sajnos a vegyületei erőteljes sejtmérgek, amik elsőnek a májat verik szét. A hidegvérű állatok mint a csigák, rovarok sokkal jobban tolerálják az amatoxint, nem pusztulnak el tőle. Ezért a "csigarágta" gomba semmiképpen sem tekinthető ehetőnek! Pechünkre a gyilkos galócának nincs taszító szaga vagy riadalmat keltő színváltozása. Szolid megjelenésű, klasszikus kalapos gomba formájú termőtestei vonzóak az alkalmi gombászok számára. Most a tölgyeseinkben, ha melegszik az idő, hatalmas tömegben fog teremni. Ez az egy gomba, amit mindenkinek ismernie kell, mert semmiképpen sem kerülhet a tányérra! 
Ha teljesen kezdő vagy, és csak a bolti csiperkét ismered, inkább kerüld el az összes fehér lemezes gombát, mert akkor a gyilkos galócát is a helyén hagyod. Ennek a lemezei sosem lesznek barnák, mert fehér a spórapora. A gallérján nincs az erdőszéli csiperkére jellemző küllőszerű mintázat. Ne szedd le csiperkének vélve! Ami még gyanús lehet, a fehér lemezeken és egyszerű galléron kívül, hogy tönkje finoman márványozott, és az alján bocskor van. Ha a gomba töve mélyen van, akkor csak szakadozottan kerül elő mint a megörökített példányoké is, de azért a középső fél termőtest tönkjének alján valamennyire látható a teljes burok maradványa. Sajnos a kalapszín nem mindig zöldessárga, a tiszta fehértől a szürkés-barnáig sokféle árnyalatú lehet. A lényeg, hogy a fehér lemezes, galléros és bocskoros gomba mindig életveszélyesen mérgező galóca! Ha nem látod együtt ezt a három tulajdonságot, inkább hagyd a helyén a bizonytalan határozású termőtestet! Vagy tedd papírzacskóba, külön a többitől és vidd el szakellenőrhöz!
Sose egyél meg bizonytalan határozású gombát! A legkisebb kétség esetén is dobd ki a termőtesteket! A legbiztosabb módja a mérgezés elkerülésének, ha nem eszed meg a "talán az" gombádat! A gyilkos galóca mérgezés 10-ből 1 esetben halállal végződik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése