Városi gombászat

A téglavörös susulykát Inocybe erubescens idén harmadik alkalommal figyeltem meg a Deák utcában. 2015-ben május 28-án, 2014-ben május 21-én. 2016-ban nem jött elő.
Ez egy mérgező gomba, nagy mennyiségben tartalmaz muszkarint. A mérgezés tünetei ½ - 4 óra múlva jelentkeznek, verejtékezés, látászavarok, rosszullét és hányás-hasmenés formájában. Súlyos esetekben keringési elégtelenség miatt akár halált is okozhat.
Szerencsére névadó tulajdonsága, ami a zsenge termőtesteknél még csak rózsaszín árnyalatban sejlik fel a kalapon, elég jól megkülönbözteti a májusi pereszkétől Calocybe gambosa, amin sosincs rózsaszín-vöröses szín. Plusz a susulyka lemezei fehérből barnára színeződnek, mivel spórapora dohánybarna színű. Még egy fontos különbség, hogy a májusi pereszke kalapja sima, míg a susulykáé
sugarasan szálas-selymes, és a kalapszél gyakran behasadozik. Sajnos fiatal termőtesteinek gyümölcsös illata van, ami vonzó lehet. Ez azonban ne tévesszen meg, NEM ehető. Hagyd az élőhelyén!
Bár mérgező gomba, mégis örülök a felbukkanásának, mert gyökérkapcsolt, vagyis a Deák utcai hársfákkal él együtt. Hamarosan teremni fog a többi mikorrhizás faj a belvárosban. Itt a gombaszezon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése