Klímaváltozás van, gomba nincs


A tegnapi túra főbb tanulsága volt, hogy nincs elég évnyi tapasztalatom a változások követéséhez, vagyis legalább hat évig még adott időpontokban be kell járnom a kiszemelt erdőket.
Egy biztos, a hegyvidék nem kap elég csapadékot. Amikor április elején ott jártunk, megdöbbentően száraz volt a videóban szereplő élőhely. Most az erdő késő tavaszi hangulatot árasztott, az időjárás kora nyári volt. A lombozat száraz volt, itt-ott már csörgött az avar, csak a mélyebb részeken állt a víz. Egyszerűen nem kap folyamatos esőt.

Később felmentünk egészen a gyertyános-bükkösig a Béli-hegységben, és ott sem tapasztaltuk a megszokott nedves viszonyokat. Záporok átfutottak rajta, mert látszottak a friss vízmosások, de a mohapárnák összetöppedtek.
A patakvölgyben több helyen erdőirtások nyoma. A felpörgött, tervszerűtlennek látszó fakitermelés (szabad egyáltalán vegetációs időszakban kitermelni?) és a klímaváltozás együtt alaposan odavág a szigethegység természeti értékeinek. Pedig ott még megdöbbentő fajgazdagság van, és hihetetlen élmény megtapasztalni az igazi erdőt. A videóban látható csak félig igazi, mert emberkéz bolygatta állomány, és egykori kiterjedésének töredékére sorvadt, mert kivágták nagyobbik részét. Viszont még mindig ontja esős kora nyarakon a gombát. Idén még nem indult be. A száraz-hideg tél és a kevés csapadék érezteti hatását. 

 Ez egy tavalyi fotó, május 18-án lőttem szinte ugyanott, ahol a videó készült. Jól látszik, hogy mennyire sötét az erdő, mert éppen vastag esőfelhőzet terítette be az eget, és minden nedvesen csillogott, a lombokról potyogtak a vízcseppek. A képen egy szép rókagomba csoport látható.
Idén végigmentem a jól ismert gombás részeken és semmi nyoma a barackillatú finomságnak, ahogy a többi gomba is hiányzott, csak húsbarna pénzecskegombát és vörösbarna tejelőgombát találtunk, azokból is csak pár darabot. Ilyenkor már egy éve bőven nőttek galambgombák, galócák és akadt egy-két nyári vargánya is. Ennyit számít, ha enyhe és csapadékos vagy száraz és fagyos a tél. Most nincs más mint várni és erősen vágyni az esőre.
Picit kétségbeestem a tegnapi túra után, mert gombászként hogyan vezessek gombatúrákat, ha nincs gomba? Azonban bízok a kedvenceimben. Egyik alap életcéljuk nekik is az ivaros szaporodás, amihez termőtesteket kell növeszteniük. Türelem gombát terem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése