Off bejegyzés: november 26.

Ezen a napon lett öngyilkos 29 éve az egyik példaképem, és ma van a holodomor emléknapja. Mi köze a kettőnek egymáshoz a dátumon kívül?
Hajlamosak vagyunk túl gyorsan ítélkezni, és egyéni érdekek alapján figyelmen kívül hagyni kellemetlen tényeket.
Az ember ki van téve az élet könyörtelen folyamatainak, és enni-sokasodni kell bármi áron. Az élet kegyetlen, és az ember alkalmazkodik. Azonban az ember komplex tudatával felül tud(na) emelkedni az ösztönvilágon, és kevésbé brutálisan viszonyulni embertársaihoz és a természethez.
Sajnos humanista ábrándjaim az emberrel kapcsolatban mit sem változtatnak a tényeken, hogy Sztálin halálra éheztette ukránok millióit, és elítéljük az öngyilkosokat. Az egyik figyelmeztetés, hogy nem kéne engedni semmiben sem az oroszoknak, mert veszett medve nem plüss maci, a másik pedig szimpla érzéketlenség. Az orosz témát nem fejtem ki, mert be kéne mutatnom a szovjetek bűneit, pl.: málenkij robot, és tele lenne a bejegyzés rút dolgokkal. Sose feledd el, hogy a második világháború után megszálltak minket, és a "legvidámabb barakk" ideje alatt végletesen megnyomorodott a nemzet lelke. Ez már túl sok volt neki, és megháborodott. Ezért nem számítok semmi jóra még 25 évig.
Negyedévszázad múlva 63 éves leszek, ha megélem, és szembe kell néznem ifjabb éveim felelőtlen döntéseivel. Ha lesz is megtakarításom, közel sem biztos, hogy bárkinek is fizethetek majd a szolgálataiért. Ott leszek pénzzel a cihában a kietlen tanyavilágban. Aztán bármennyit is takarítsak meg, garantáltan nem egy mai német kisnyugdíjas életszínvonalára lesz elég az akkori vagyonkám. Ami a ma, az a jövő? Napról napra élés. Valahogy elérhetetlen a bennem élő ideál a modern (gondolkodó és cselekvő) emberről.
A lényeg, hogy picit sem tartom kizártnak, hogy a jövőben, 63 éves "bolond néniként" felakasszam magamat. Az öngyilkosság nem bűn, hanem egy módja az élet befejezésének. Ahogyan én látom, a legtöbb öngyilkos nem őrült hirtelenséggel cselekszik, hanem évek során gyűlik fel bennük a keserűség.
Közeledik a "szeretet" ünnepe, egy kitalált napisten-pótlék kitalált születésnapja kapcsán vásárlási őrület kezdődik el. Pótcselekvés a szembenézés helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése