Szavazz a fehér nyárra, mert gombákkal társul

A fehér nyár Populus alba az egyik fafaj, amire szavazni lehet az "év fája" versenyen.
Ez a verseny nem azonos az Ökotárséval. Az ottani szavazás már le is zárult és majd november 3-án tudjuk meg, hogy nyert vagy sem a Kasztói őstölgyes.
Az Országos Erdészeti Egyesület év fafaját kereső szavazásán november 8-ig lehet szavazni. A fehér nyár két kihívója a virágos kőris és a vadalma. Gombász szempontból egyik sem annyira fontos mint a fehér nyár. Természetes, hogy alföldi gombászként egyből rászavaztam és erre biztatom a gombásztársaimat is.
A blog egyik legnépszerűbb bejegyzése a Nyárfa és gombái, mert a fehér nyár ligeteiben télen-nyáron lehet ezt-azt találni. Könnyű fáját számos korhadékbontó kedveli és gyökereihez segítő gombák csatlakoznak. Március közepén már lehet gombászni az ártéri puhafás ligeterdőben, ahol karakterfaj a fehér nyár, és itten nő csapadékos tél után tömegével a cseh kucsmagomba. Májustól a kivágott tuskóin megjelenik a déli tőkegomba, eldőlt törzsein a rőt fagomba és sárga gévagomba tenyészik. Júniustól felbukkan alatta hű társa a nyárfa-érdestinóru. Egészen a hidegebb idő beálltáig többször is terem. Idén csak mostanában lassult le a termőhulláma, de még mindig találni fiatal termőtesteit. Késő ősszel a nyárfa ligetben téli fülőke és késői laskagomba is felbukkanhat.
A fotómon látható három öreg fehér nyár a Veszely csárdánál található. Nagyon szép példányok, a gyorsforgalmi útról is egyből észrevehetők. Valóban tájképi elemek.
Örülnék, ha a fehér nyár lenne 2017-ben az év fája. Ezért arra kérlek, hogy szavazz rá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése