Helyzetjelentés

Az október két száraz hónap után az átlagosnál jóval csapadékosabb, így enyhült a szárazság, a talaj töltődik vízzel, a felső fél méter telített, de egy méteren még száraz. A gombahelyzet jelentősen javult szeptemberhez mérten. Sajnos az időjárás felemás, mert bár csapadékot bőven ad, de a meleget nagyon visszavette, hiányzik a tavalyi pozitív hőanomália, hideg a hónap vége. Ennek hatására a melegkedvelő fajok gyorsan visszavonulnak, pl.: galambgombák, tinóruk, galócák, de a nagy őzlábgomba sem bírja sokáig a hűvös napokat. Most van egy termőhulláma, ki kell használni. Lenyűgöző látvány a több tucatnyi óriási gomba egyetlen helyen.
A gyulai gombavizsgálóban lekapott kosárban másik őzlábgomba is látható, a karcsú M. mastoidea. Ennek hulláma gyakorlatilag lement, a hideg tönkreteszi a termőtesteit. Nagyobb termetű rokona jobban ellenáll a hűlő időnek.
A sok nedvesség hatására jól érzi magát a júdásfülgomba, de előjöttek rokonai a mirigygombák is, amiknek nincs étkezési értéke. Előbújt a szürke tölcsérgomba, a lilatönkű pereszke, az óriás tölcsérgomba, a gyűrűs tuskógomba, amik kimondottan őszi gombák. A hideg időt jelzi az egyre több késői laskagomba és téli fülőke is.
Hétvégén érdemes lesz terepre menni. Aztán a kezdő gombászok keressék fel a piaci gombavizsgálókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése