"Pink dreams"

Naplemente után pár perccel fotóztam le mobillal az eget nyugati irányban. Nem húztam a színeken, ilyen volt a valóságban. Aztán rá tíz percre énekelni kezdett a fekete rigó, idén először szólalt meg. Tökéletes időzítés Bálint napra, amikor a néphagyomány szerint a madarak is párt választanak. Ez a szerelmesek napja, ilyenkor mindent elárasztanak a piros szívek és a gyönyörű vörös rózsák. Azonban nemcsak ezen az egy napon lehet kedvesebbnek lenni a másikkal és jelezni számára, hogy fontos nekünk.
A legkedvesebb szín a rózsaszín, ami ma inkább lányosnak minősül, holott kiegészítő színként minden gond nélkül férfi is hordatja. Vagy talán a férfiakban nincs kedvesség?
Nekem a tavasz színe. Kedvelem a rózsaszín virágokat, és lenyűgöznek a virágzó díszcseresznyék. Ezért a mai napra való tekintettel a tavalyi fotóim közül kiválogattam párat, amin a fő téma rózsaszín(es). 


A ráncos galambgomba Russula vesca a válogatás egyetlen ehető-árusítható termőtestet növesztő gombája. Érdekes színe van, ami azonnal felhívja magára a figyelmet. Nem csípős, enyhe ízű. Sőt kimondottan finom. Közeli rokona a dióízű galambgombának.

A rózsaszínű nyálkásgomba Gomphidius roseus ehető ugyan, de hazánkban védett. Ezért nem gyűjthető. Nagyon gyakran a tehéntinóru társaságában leljük meg hosszútűs fenyők alatt. A tinóruk rokona, de azokkal ellentétben lemezes termőrétegű.
A rózsáskalapú tinóru Rubroboletus legaliae Kétkörösköz egyik legfeltűnőbb gombája élénk színei és nagy mérete miatt. Alaposan sütve-főzve ehető, de előfordul, hogy így is hashajtó hatású marad. Inkább jobb a helyén hagyni és ott gyönyörködni benne.
A bársonyos fapereszke Tricholomopsis rutilans az egyik legszebb gomba. Fenyők korhadékán tenyészik. Lemezei sárgák. Húsa kesernyés, de nem mérgező, így elvileg fogyasztható. Ízlésekről nem vitatkozok. Én sosem kóstoltam. Csak fotózom.
A szöszös fűrészgomba Lentinellus ursinus korhadékbontó, akár az előző gomba, csak éppen bükköt, hársat korhaszt. Fűrészes élű lemezei vannak. A galambgombák rokonságába tartozik a rend szintjén. Erősen rostos, rugalmas húsa élvezhetetlen.

A rózsás kígyógomba Mycena rosea elbűvölően néz ki, de elég megszagolni, és erős retekszaga kijózanít. Mérgező. Kár, mert egyébként az egyik legszebb rózsaszín gomba. Fás élőhelyek gyakori talajlakó korhadékbontója.
A Mycogone rosea galócák termőtestét megtámadó és lebontó penész a Hypocreaceae családban. Ismertebb rokona a tinórufaló, avagy aranypenész. Penészes gombát sose egyél meg, ételmérgezést okoz.
A vörös málna-nyálkagomba Tubifera ferruginosa csak nevében gomba, mert egészen másmilyen élőlény mint a kedvenceink. Azonban esős időszakban erősen korhadó fákon gyakran rálelhetünk és élénk színével könnyedén észreveteti magát.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése